Задържаха под стража варненец, разследван във Франция за измама

Крими

03-10-2013, 13:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Уличен е в серия от престъпления, свързани с мошеничество, организирано в престъпна група за точене на парични средства от чужди платежни инструменти

Варненският окръжен съд задържа Николай Тод., разследван за измама и фалшифициране на платежни средства във Франция. Компетентните власти на френската република настояват за ареста и екстрадицията на варненеца и е издадена Европейска заповед за арест. 

37-годишният мъж е обвинен за участие в престъпно сдружение с други наши сънародници, уличени в серия от престъпления, свързани с мошеничество, организирано в престъпна група за точене на парични средства от чужди платежни инструменти. Според ЕЗА това са деяния, свързани с измама и подправка на платежни инструменти.

Разследването е започнало в началото на миналата година, след като френските органи на реда задържали наш сънародник при опит да извади скимиращо устройство от банкомат. Следствените действия скоро затворили кръга около 5-ма българи, които се специализирали в източването на чужди банкови карти, посредством преправени такива или чрез познатите бели пластики, на които предварително е записана източена от различни източници банкова информация.
Според разследващите във Франция, щетите от посегателствата на българската група могат да достигнат 100 000 евро. В хода на разследването е била установена и връзката между отделните членове на сдружените българи, в това число и участието на варненеца Николай Тод. Той именно финансирал пътуванията на отделните участници чрез парични преводи по Western Union.
В съдебното заседание днес стана известно, че той знае за разследването, което се води във Франция срещу него и други лица, и е очаквал да бъде извикан, за да се изяснят всички обстоятелства. Въпреки това той отказа да се възползва от правото доброволно да замине на Монпелие, за да съдейства на френските власти.
Варненският окръжен съд намери за основателно искането за първоначалното задържане под стража на Николай Тод. В ЕЗА се съдържат всички реквизити, които ЗЕЕЗА изисква, а арестът ще гарантира участието на българина при гледане на делото за екстрадицията му. Това заседание ВОС ще насрочи през следващите 7 дни.
Ако Николай реши да обжалва първоначалния си арест, може да го направи пред Варненския апелативен съд на 8 октомври 2013 година от 10,00 часа.