Морската градина става стадион за любителско бягане

Мисия Варна

08-10-2013, 14:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Инициативата стартира на 12 октомври и ще се провежда всяка събота

Морската градина ще събере всички варненци, които искат да се включат в любителското бягане на 5 километра. Инициативата стартира на 12 октомври. Мястото е Морската градина, всяка събота от 10 часа, а стартът – на главната алея под входа на Летния театър. Поканени са всички - дори родители с деца (и в детски колички), стопани с кучета и хора в инвалидни колички. Можете да спринтирате, да тичате или да ходите. 

За участие трябва да се регистрирате на страницата - www.5kmrun.bg. Важно е да разпечатате индивидуалния баркод, който ще получите след регистрацията и да го носите по време на бягането. С баркода се отчита времето, за което сте изминали 5-те км. Резултатите ви ще бъдат изпратени на електронната поща веднага след бягането. Въпреки че акцентът не е в състезанието, специална точкова система ще отразява личните постижения и насърчава към по-добри резултати любителите на спортната надпревара. Освен това ще узнаете и какви са възрастовите ви постижения, изчислени въз основа на международно призната таблица, създадена от Световната асоциация на атлетите ветерани.

За най-постоянните в бяганията има награди. Тези, които финишират 50 пъти, ще получат професионална фланелка за бягане, прекосилите финала 100 пъти - фланелка и анцуг, а за записалите 250 бягания наградата ще е много специална! 

Идеята за 5 км свободно, но организирано бягане е пренесена от Англия, където в парковете през почивните дни много хора се събират, за да тичат заедно. Вече от половин година и в София стотици пробягват 5-километровото трасе, всяка събота в Южния парк. Досега са участвали повече от 2500 души, навъртяните километри са над 12 500, а общото им пробягано време възлиза на повече от 50 дни. Желанието на организаторите е тази нова култура по отношение на бягането, свързана със здравословния начин на живот, да стане част и от живота на варненци.