Варна пак е кино, започва София Филм Фест

Варна Лайф

11-10-2013, 17:14

Снимка:

София Филм Фест

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все пак ще има "София филм фест"

Международно присъствие на "София Филм Фест – Варна”

Няма случайно заглавие в програмата на фестивала

Четвъртото издание на София Филм Фест – Варна се открива тази вечер от 18:00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Старт на фестивала ще да даде основателят му и директор на София Филм Фест – Стефан Китанов. За фестивалната атмосфера ще допринесе и танцов спектакъл на The Center по музика от репертоара на Нанси Синатра.

Първата прожекция е на интригуващия черно-бял разказ на Пабло Бергер "Снежанка". Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя, насилие.Веднага след това, от 20:15 ч., ще се завърти екранизацията на прочутия роман на Джек Керуак "По пътя", дело на бразилския режисьор Валтер Салес.

Програмата на фестивала до 15 октомври включва една дузина пълнометражни и четири късометражни филма, които ще се прожектират при вход свободен на 14 октомври (понеделник) от 16:00 ч. Припомняме, че вторият ден на фестивала, утре, ще бъде посветен на специалните гости, когато от 20:30 часа публиката във Варна ще има възможност да се срещне с режисьора Мирослав Момчилович и продуцентът Деян Радойевич. Те, заедно със Стефан Китанов, ще представят най-новият филм на Момчилович – "Смърт на човек от Балканите", който участва в Балканския конкурс на София Филм Фест през март.

Заедно с документалния "Витоша" на Любомир Младенов "Смърт на човек от Балканите" е сред най-значимите в афиша според Стефан Китанов.

"Програмата е много интересна и включва едни от най-важните филми, представени в София през март, но и произведени в света през последната година, пояснява Китанов и добавя, че няма случайно заглавие и зрителят спокойно може всяка вечер да си вземе билет без риск, че ще бъде разочарован.

"Уважавам високите изисквания на варненската публика и се надявам с качествената програма да си доставим взаимно удоволствие",  казва още Стефан Китанов.