Черно море стартира със загуба в НБЛ

Варненци оказаха съпротива, но в крайна сметка отстъпиха на Лукойл с 63:71

Шампионът на България Лукойл Академик започна с победа защитата на титлата си в Теси НБЛ, след като се наложи над Черно море Порт Варна с резултат 71:63. Отборите се срещнаха в зала „Христо Борисов” във Варна, а въпреки че домакините оказаха съпротива, класният отбор на „студентите” очаквано взе победата на чужда територия.

След равностойни първи минути и резултат 10:10 Лукойл Академик записа серия от 7:0 и се откъсна напред, но в края на частта домакините намалиха разликата на 3 точки при 14:17. Серия от 9:0 в полза на „студентите” в началото на втория период отново ги изведе напред, като те поддържаха преднина до почивката, когато резултатът беше 36:30 в тяхна полза. След подновяването на играта Лукойл продължи да води, като на моменти преднината на тима стигаше 10 точки, а няколко пъти „моряците” се доближиха само на 3 точки от съперника. В крайна сметка след 30 минути таблото показваше 55:49 за шампионите. 6 минути и половина преди финалната сирена разликата бе намалена на 2 точки, но със серия от 10:1 Лукойл Академик на практика реши мача и в последните атаки запази аванса си.

Домакините спечелиха борбата под коша и предизвикаха повече грешки на съперника си, но разликата между двата отбора дойте от процентите за стрелба – 39% (9/23) срещу 24% (5/21) от тройката за Лукойл Академик и 52% срещу 43% общо от игра.

Аландо Тъкър наниза 23 точки и овладя 6 борби за победителите, а с по 11 точки завършиха Филип Виденов, Юре Лалич и Димитриос Вергинис.

За варненци най-резултатни с по 10 точки бяха Милян Пупович, Педжа Стаменкович и Джордже Тресач. По 8 точки добавиха Симеон Илиев (8 борби) и Станислав Цонков.