На 21 ноември обявяват европейската младежка столица за 2016-а

Варна е сред финалистите

На 21-ви ноември в Солун официално ще бъде обявена Европейската младежка столица за 2016 г. Варна е сред 6-те финалисти заедно с испанските Бадахос и Ла Лагуна, ирландския Галуей, азърбайджанския Ганя и Вилнюс от Литва.

Според непотвърдени източници при още една селекция конкуренти на Варна в последния етап продължават да бъдат само Вилнюс и Ганя. „Няма такава официална информация. Не обръщаме внимание на клюки, защото имаме още много работа по кандидатурата“, отклонява добрите новини Светлана Пасева, началник на отдел „Младежки дейности и спорт“ в Общината.

„Тази седмица тръгваме да представим нашата кандидатура из цяла България, ще бъдем в Бургас, в Габрово, а на финала и в София - на форум Ключ. Ще посетим и румънския град Клуж-Напока, който е избран за младежка европейска столица за 2015. Техен представител е в журито, което оценява кандидатурите за 2016-а година. Сега основната ни задача е лобиране – не просто да кажем, че сме най-добри и ние трябва да спечелим, а да го докажем. Да докажем, че във Варна общината работи в синхрон с неправителствените организации, че, дейността й произлиза от нуждите на неправителствения сектор“, допълва тя.

Лобиране и събиране на подкрепа беше целта и на двете посещения в Брюксел в края на септември и началото на октомври.

„Екипът, който стои зад идеята Варна да стане европейска младежка столица през 2016 г, беше в Брюксел и участва в Дни на регионите, организиран от Комитета на регионите. Имахме възможност да представим Варна като кандидат за младежка и културна столица на един от панелите. Участвахме и в няколко други панела, където направихме ценни контакти с хора, свързани с конкурса“, обяснява Пасева.

Пред участниците във форума варненци разказали как през 2005-а година във варненската община е създаден отдел „Младежки дейности и спорт“, чиято цел е да работи с неправителствените организации, пръснати из града, да чуе проблемите им и да ги решават заедно. С всякя година бюджетът за това нараства и сега общината финансира големи младежки фестивали, по 30-40 проекта на НПО получават всяка година до 7000 лева за организиране на свободното време на младите хора през летните месеци, своята реализция виждат и идеи на младите хора за различни чествания и хепънинги. „Варна е движещ, ключов фактор в младежката политика в България“, категорична е Пасева. Неслучайно тук се провежда и единственото в България младежко изложение на НПО, на което за 2 дни през лятото се събират неправителствени организации от цялата страна. Тази година сред участниците бил и Европейският младежки форум, който също има свой представител в журито за избор на столица.

„Всички, с които разговаряхме в Брюксел, бяха удивени как бързо се случва всичко във Варна и как общината взаимодейства с неправителствения сектор, но не само с него - не само с тези, които са регистрирани по закона за организациите с нестопанска цел, но и с неформални групи, което е нещо съвсем ново за България, ново е и за Европейския съюз“, обяснява Светлана Пасева.

При първото си посещение в Брюксел, екипът подредил голяма изложба в Европейския парламент и представил кандидатурата на Варна пред всички български евродепутати. И тук се случва нещо наистина необикновено - за втори път в своята дейност всички български евродепутати се събират на едно място и единодушно застават зад една кауза - досега това се е случвало само веднъж – при битката еврото да се пише на кирилица върху европарите.

Инициативата Европейска младежка столица съществува от 2009 г. Досега „титлата са печелили:
2009, Ротердам, Холандия,
2010, Торино, Италия
2011, Антверпен, Белгия
2012, Брага, Португалия
2013, Марибор, Словения
2014, Солун, Гърция

„Няма пряко финансиране за този, който спечели, няма да получим пари от самия конкурс, но всички значими младежки събития, които трябва да се случат в ЕС през 2016 година, ще са във Варна, целият този поток от млади хора ще осигури на туристическия бизнес работа не само през латото, но и през пролетта, есента и зимата. Освен това варненските НПО и община Варна ще могат да кандидатстват с предимство за европейско финансиране на големи проекти“, обясни Пасева.