Започна ремонтът на пешеходната зона

Първи влизат ВиК и Енергото

Ремонтът на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I" започна. Багери на ВиК и Енергото вече копаят в района на ул. "Шейново". Двете фирми първо ще подменят тръбите и кабелите си преди да бъде положена новата настилка. Подземната инфраструктура в този район е на над 60 години. Авария на голям водопровод тук остави без ток целия център преди време, а безводието продължи с дни.

Докато ВиК и Енерго-про ремонтират, ще бъдат поръчани плочките, които ще са изработени според фигурите на одобрения проект. Това е само първата част на основната реконструкция на пешеходния ринг във Варна. Приключилата през септември обществена поръчка е за участъка от сградата на Филиала до градинката на Севастопол. Тя беше спечелена от аксаковската фирма "Зебра" и е на стойност 5 милиона лева, отпускани безвъзмездно от оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС.

Ремонтът ще започне от най-инфарктната част на варненския център - от разбития площад с шадраваните покрай Дупката и до площад "България". "Срокът за завършване на целия проект (до Севастопол - бел.ред.) е една година. Ще направим обаче всичко възможно той да приключи без да засягаме активния туристически сезон и да посрещнем туристите следващото лято с един максимално обновен вид на центъра на града", каза днес кметът Иван Портних. 

Варна успя да се включи в последния момент в разпределянето на парите за градска среда, отпускани за всички големи градове в страната. Повечето от тях вече отдавна приключиха с ремонтите на централните си зони. По неизвестни причини предишната кметска администрация беше пропуснала всички срокове и варненският проект беше включен след серия от преговори от страна на Иван Портних с управляващия орган и МРРБ.

Общината е готова и с идейния проект за Дупката, обясни още той. Той включва както археологическата експозиция под открито небе, която трябва да бъде разположена тук, така и връзките й с пешеходния ринг и Гръцката махала. "Водим активни разговори с правителството за решаване на проблема с Дупката. Изпратихме и официално писмо на премиера Орешарски", каза кметът. Именно правителството може да договори със собственика на мажоритарния дял на дружеството-собственик на терена г-н Георги Гергов условията, при които той би отстъпил имота на Община Варна.