Режим, контрол и санкции за боклука в града

Паркинг до Делфинариума за 150 коли и 15 автобуса

"През февруари варненци поискаха промяна". С тези думи кметът Иван Портних анонсира "кадровата" част на отчета

по случай първите 100 дни на мандата му. "Към днешна дата в администрацията вече не фигурират хора от предходното управление. Промяната, която хората пожелаха, поетапно се реализира и ще има своето продължение“, заяви кметът и изброи имената на ключовите администратори, които вече не са на работа в Общината: зам.-кметовете Антон Жожев, Христо Бозов, Коста Базитов, Калина Попстефанова, главният секретар Михаил Куликов, бившия шеф на дирекцията по обществен ред Стойчо Бакалов, вечният Петър Пасев, шефките на дирекциите по култура и собственост Станка Димитрова и Теодора Трендафилова, началникът на европроектите Петър Радушев. Днес стана ясно, че от общината си тръгва и последният заместник на Йорданов - Богдан Караденчев.

Иван Портних се похвали с екипа си - 6 нови заместници и трима шефове на дирекции, които бяха до него при отчета за 100-те дни. Въпреки краткия престой в Общината те здраво са се захванали за работа и бързо навлязоха в проблемите, каза той и побърза да пресече спекулациите с големия брой зам.-кметове: „Възнаграждението на един зам.-кмет е по-ниско от това на директор на дирекция. Това не товари бюджета. Сферите, в които са назначени зам.-кметовете, са важни – такива, в които имаме да наваксваме. Нека да гледаме резултатите от работата им, а не бройката“, заяви той.

За дупките по улиците
Социалната дейност и ремонта на инфраструктурата ще са приоритетите на бюджета за 2014 г., заяви кметът. Тази година парите за ремонти са били малко и са изчерпани. Ремонтът на "Брегалница" се прави със сума от актуализацията на бюджета за 2013 г. "Продължавам да съм убеден, че от кърпенето на улиците няма смисъл.Именно практиката на кръпките е докарала това незадоволително състояние на улиците в града", категоричен беше Портних. Затова през 2014-та ще се работи по цялостни ремонти на улиците и цялостна рехабилитация на основните булеварди. Заради линейките спешно беше ремонтирана ул. "Кирил Шиваров", а по-рано през годината - булевардите "Сливница" и "Владислав Варненчик". Готови са проектите за реконструкция на ул. "Бели лилии" и "Мир", които са в тежко състояние. Започва последният етап от изграждането на канализацията в село Тополи. Започна полагането и на нови пешеходни пътеки, отговарящи на закона, а на Аспаруховия мост беше създадена аварийна организация на движение при авария в едното от платната.

За паркирането
Готов е проектът за паркинг в разделителната линия на бул. "Княз Борис I" между "Акациите" и "Делфинариума". В него ще има място за 150 коли и 15 автобуса. Стойността на финансирането, който ще бъде осигурено по програма "Джесика" ще е 1 млн. лева. По същата програма са договорени пари и за ремонта на Юнашкия салон, който скоро ще е общински, но нужната сума все още се уточнява. Грант от 100 хиляди лева ще получи Варна от Европейската банка за възстановяване и развитие за схема на паркирането в града, в това число и синя зона. Другата част от гранта от 350 хил. лева е за нов транспортна схема на градския транспорт.

За чистотата
Градът е мръсен и занемарен, почистването не се извършва по необходимия начин, призна днес Иван Портних. Всички сметопочистващи фирми са санкционирани, но няма ефект от това. "Варна трябва отново да стане най-чистият град в България", каза Портних и обясни как ще стане това: с организационни мерки и здрав контрол. Освен контрол на сметопочистващите фирми, за който по-големи правомощия ще получат районните администрации, ще има и по-строги правила за изхвърляния от магазините и ресторантите боклук, в пъти ще се затегне редът за строителните площадки и замърсяването от тях. "Режим, контрол и санкции - така ще е занапред, докато Варна стане чиста", закани се Иван Портних.

За детските градини
За 3 месеца след оптимизация на местата в детските градини бяха приети още близо 500 малчугани. Нови 60 места ще бъдат завършени скоро във "Владиславово", а други 60 - във "Виница". В новата детска градина там ще бъдат настанение и 50 хлапета, чиито групи сега са в бараки. До края на годината ще приключи реконструкцията на бившето училище "Малкия принц", с което ще са на лице още 100 места. 6 групи за 160 деца ще има в новата забавачка на ул. "Д-р Железкова", която трябва да е готова през юни. Така общо ще бъдат осигурени 866 нови места при 675 недостигащи в началото на мандата на Иван Портних.

Европроектите
Приключили са процедурите по 2 големи европроекта за общо 70 млн. лева - новите автобуси и тролеи, ремонта на пешеходната зона. Община Варна получи 1,5 млн. техническа помощ за проектиране за новия програмен период 2014-2020. Одобрен е проектът за социални жилища за 3,8 млн. лева, а тази седмица ще бъде подписан договорът за доставка на линейния ускорител за онкоболницата. "Преговаряме с премиера Орешарски за финансиране на ремонта на Двореца на културата и спорта и за възстановяване на пътя над свлачището на Трифон Зарезан", информира кметът.

За бизнеса
Няма да има вдигане на данъци и такси - това е мой ангажимент и убеждение. Ще търсим резерв в по-оптималното разпределение на тези средства, заяви кметът. В помощ на бизнеса той ще назначи омбудсман, който ще изпълнява ролята на посредник между частните фирми и администрацията. Все по-голям обем от документацията в общината вече се ползва по електронен път и делът й ще става по-голям. "Това, което може да направи общината за бизнеса в града, е да завърши бързо новия облик на центъра. Това ще доведе туристи в града, а те от своя страна - приходи за бизнеса. В помощ на туристическия сектор са и усилията Варна да стане младежка столица на Европа за 2016 г. и европейска културна столица през 2019 г., както и организацията на регатата Тол шипс. "Имаме големи шансове и заслужаваме това", убеден е кметът.