Варна настръхна срещу нова училищна оптимизация

Животът

11-11-2013, 06:04

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Никой управник не даде обяснение защо и двата варианта предвиждат ликвидиране точно на "Неофит Бозвели".

Идеи за нова училищната оптимизация разбуни духовете на родители, преподаватели и школски ръководства във Варна, пише в. "Сега". Предвижда се сливане на две училища от различни сгради и местене на поне едно в другия край на града. Предишната оптимизация бе извършена преди 5 г. и засегна 10 заведения.

Сегашното преструктуриране се налага заради сградния проблем в квартал "Чайка". Местното ОУ "Захари Стоянов" дели помещения с Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", като отношенията между двете училищни ръководства се изостриха силно в последните години. Гимназията все повече увеличава ползваните площи, а част от децата в основното школо са натикани в приземни етажи на жилищни блокове. Допълнителен проблем е и презастрояването, което увеличи жителите на района. Община Варна няма пари за нова сграда, което доведе до сегашните идеи - Математическата се мести в СОУ "Неофит Бозвели", което е на 10-ина километра. Вторият вариант предвижда "Неофит Бозвели" да бъде прехвърлено при Спортното училище, което също е в "Чайка", а в неговата сграда да се настани ОУ "Захари Стоянов". И двата варианта изискват "Неофит Бозвели" да освободи сегашния си дом и да бъде слято с ОУ "Никола Вапцаров" в съседния квартал "Възраждане", което на свой ред бе обединено с друго школо през 2009 г.

Предложенията са дадени от обща комисия на общината и регионалния инспекторат. Вносител в местния парламент е образователната дирекция към кметството. Най-шокиращото е, че никой управник не даде обяснение защо и двата варианта предвиждат ликвидиране точно на "Неофит Бозвели". Директорката и настоятелството научават за идеята в последния момент. Съобщено бе, че учениците там са малко, сградата голяма, но пък родители и преподаватели протестираха, че това дава възможност обучението да е целодневно. "При нас учат и деца със специални потребности. С наши пари е ремонтирано всичко. Сега искате да ни го вземете", възпротивиха се бащи по време на комисията по образование към местния парламент. 

Подозренията на повечето родители и учители е, че оптимизацията се прави така, че да задоволи най-вече Математическата гимназия, чието ръководство е с най-силно лоби в общината. А всъщност подходящ сграден фонд има, и то в проблемния квартал "Чайка" - Гимназията по химия е с малко ученици, ползва огромен имот, до нея е бившият Център за усъвършенстване на кадрите. Но имотите са държавни и образователното министерство не ги дава. В крайна сметка общинарите тушираха временно страстите - решиха да поискат списък с предоставените държавата сгради, за да си ги поиска кметството обратно.