Кметът отсече: Без коли в Морската

Мисия Варна

11-11-2013, 14:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Срокът за колите в Морската изтича след седмица

Край на колите в Морската

Само линейки, полиция и пожарна ще влизат в парка. Зареждането ще е от 5 до 8 сутринта

От днес влизат в сила двете заповеди на кмета Иван Портних за тотална забрана на движението на коли в Морската градина. Първата от тях касае всички алеи от басейн "Приморски" до Пикадили парк, а втората изрично забранява влизането на коли по асфалта от спирка "Акациите" до ресторант "Хоризонт".
Нито живущите в парка, нито клиентите на заведенията в него, ще имат право да прекрачват тази заповед. Изключения ще бъдат направени само за линейки, полицейски автомобили, коли на Пожарната, а при аварии и за екипите на ВиК и Енерго-про. Ще бъде допускан и специализираният транспорт за децата с увреждания до "Карин дом", но не и родителите на посещаващите Логопедичната детска градина.

Коли на общината ще влизат в парка само с контролни функции или при мероприятия, когато се транспортира тежка техника. Режимът е еднакъв и за двете заповеди.

Основание за издаване на тази заповед е кадастралната карта на Приморски парк от 2007 година, която не е била обжалвана и е влязла в сила, припомни зам.-кметът по юридическите въпроси Пламена Маринова. Именно според тази карта, всички пътни артерии в морския парк са алеи, а не улици. Така територията влиза под забраната на Наредбата за обществения ред, според която е забранено движението по алеи и паркирането в зелени площи. Маринова припомни, че Морската градина е държавна собственост, а единствено историческото й ядро е предоставено за ползване на общината. Въпреки това, кметът Иван Портних има правно основание за двете заповеди, тъй като се базира на нормативни документи, приети от Общинския съвет. На практика, не се забранява нищо ново, а само се припомнят вече регламентирани в нормативните актове ограничения.

Бариери и КПП-та с униформени служители вече няма да има в парка. Полицията обаче ще глобява всеки, дръзнал да влезе по алеите, с от 50 до 500 лева. Засега Общинска полиция е прекалено малобройна за денонощен контрол в Морската градина и задълженията си там трябва да изпълни Областна дирекция на полицията. На въпрос дали и тази заповед няма да падне в съда, Маринова обясни, че досега санкциите са били единствено срещу неспазената процедура на предишните заповеди - обстоятелство, което наложи забавянето на заповедта на Иван Портних с два месеца. В това време бяха анализирани близо 30 жалби срещу предстоящото ограничение. Повечето от тях обаче са били от собственици на имоти извън засегната от рестрикциите зона.

Маринова припомни и определение на Административен съд по повод искане на заинтересовани лица да бъде разрешено движението на коли в парка. Според магистратите неудобствата на собственици на заведения да зареждат или да извозват служители и клиенти, не е последица от заповедта на кмета, а от решението им да ситуират заведенията си в парка.

"Продължава работата по проекта за два паркинга на бул."Княз Борис I", които ще поемат и автобусите с туристи отиващи към Делфинариума и ще бъдат финансирани по програма "Джесика", заяви още кметът Портних.

В най-скоро време ще бъде избран и изпълнителят на паркоустройствен план на Морската градина, в която според новия ОУП влиза всичко от Морска гара до Евксиноград.