Бежанци във Варна

От няколко места едновременно днес се понесе слухът, че едва ли не вълна от бежанци пълзи към Варна и всеки момент ще щурмува градските порти

Моята лична теория по въпроса с бежанците във Варна:

1. Правителството превръща проблема с бежанците от национален в локален. Подбира локации, където управляват опонентите им (София, Варна, Телиш, Казанлък) и естествено не се допитват до кметовете там. Естествено следват реакции. Днес само аз видях поне 10 души, които псуваха Иван Портних във Facebook, защото не се е справил с бежанците?!?!?!

2. Създавайки и поддържайки тази тема актуална, се опитват да ни разсеят от далеч по-важни въпроси – Белене, Ранобудните студенти, условията по Южен поток + всички битови несгодни.

3. И най-важното – управляващите създават усещане за несигурност у хората… ами ако докарат бежанци и при нас? Няма какво да протестираме срещу кабинета, че да не си изпросим един бежански лагер…

Ето малко факти:

От няколко места едновременно днес се понесе слухът, че едва ли не вълна от бежанци пълзи към Варна и всеки момент ще щурмува градските порти. Съвсем естествено варненци в Интернет започнаха да се подготвят за организирана, да не кажа въоръжена, съпротива. Много бързо и изгодно за някого се дръпна една дебела червена линия. От едната страна останаха лошите бежанци, от другата добрите ние. Макар да изглежда достатъчно логично, май пропускаме третия фактор – кой всъщност взема решението?

Най-лесно е да кажем, че както обикновено политиците са маскари и те дружно са продали националните и гражданските ни интереси. Не, че не се случва така твърде често. Но точно в този случай е добре да дръпнем още една – макар и по-тънка червена линия и да уточним кой каква политика по темата с бежанците във Варна иска да прокара.

От едната страна разбира се е правителството. Все пак на този етап то управлява и взема решения за настоящето и бъдещето на България. Няма голямо значение дали го одобряваме или викаме #оставка по улиците. Та това правителство, в лицето на военния министър Ангел Найденов, днес в парламента обясни, че две бивши поделения във варненския район “Владислав Варненчик” ще приемат бежанци.

Интересното е, че тази информация нямаше да стигне до нас преди самите бежанци ако група варненски депутати не бяха задали конкретно този въпрос няколко пъти. Седмици по-рано пък на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна се гласува декларация, с която (май единодушно) кметът и всички общинари настояха правителството поне да се консултира с тях преди да предприеме подобни ходове.

Уви, централната власт не се съобразява с местната. Или поне в случая с Варна. По-лошото е, че дори няма смелост да излезе пред хората и да каже какво си е наумила. Нали премиерът Орешарски бе избран за депутат именно от Варна. Да дойде, да събере гласоподавателите си в центъра на града и да им каже какво смята да прави. Ще бъде вълнуващо :)

Няколко пъти съм заемал позиция в защита на бежанците. Определям се като патриот, но не смятам че точно тези хора са ни проблемът. Да, те както и всяка голяма маса бедни хора могат да създават неприятности. Но те не са виновни по презумпция. И съм уверен, че ако се организира добра система с контрол и конкретни активности спрямо тяхното пребиваване в Бългрия няма да ни навредят. Даже могат да бъдат полезни. Имам достатъчно преки впечатления и опит в работата с тях, за да го твърдя.

Няма обаче кой да поеме отговорност за техния контрол.

Няма кой да каже какъв е планът на България спрямо тези хора.

Няма кой да обясни на хората (във Варна, София, Телиш, Казанлък и т.н.), каква точно е ситуацията, защо толкова дълго не затваряхме границата си, каква политика в тази сфера ще водим и ….къде е България в цялата ситуация.

Бъгарите не сме расисти, но ни е омръзнало от привилегировани малцинства. За това е съвсем нормално гражданите да чувстват недоверие преминаващо в страх. И то не е толкова пряко насочено към бежанците, колкото към нашите си институции и органи, които трябва да ни гарантират сигурност и нормална среда за живот.