Свещеници и миряни вдигат бунт, искат касиране на избора за владика

(Обновена) Отец Василий Шаган, отец Георги и останалите избиратели обявиха, че изборът е каноничен, но неморален.

Във връзка с проведения днес избор за кандидати за Митрополит на Варненска и Великопреславска епархия, варненски християни създадоха инициативен комитет, който ще настоява пред Светия синод за касиране на изборите и провеждане на нови честни избори с достойни кандидати.

Инициативния комитет започва събиране на подписка във всички храмове със следния текст:

Ние, християните от град Варна заявяваме, че не приемаме избора от 17.11.2013 г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. Настояваме за касиране на избора.

Настояваме Светия синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните.

На 17 ноември от 16:00 ч. свещеници и миряни ще се съберат пред Катедрален храм „Успение Богородично” на протест срещу днешния порочен избор.

От протеста:

Отец Василий Шаган, отец Георги и останалите избиратели от Варненската и Великопреславска епархия обявиха, че изборът на епископите Борис и Игнатий, провел се днес, е каноничен, но неморален. В 16 ч днес свещеници и миряни се събраха пред Катедралата в знак на протест. Вече са събрани над 400 подписа с искане за касиране на изборите, които ще бъдат представени пред Светия синод. След вечернята свещениците обясниха мотивите си и призоваха варненската общественост да ги подкрепи. Вижте подробно във видеото: