Камбани във Варна ще бият "на умряло"

Протестът ще продължи до касиране на избора за митрополит

Камбаните в някои от храмовете на варненската епархия ще бият "на умряло" от тази вечер. Денонощният звъновен протест ще продължи до касиране на избора от неделя, когато епископ Агатоникийският епископ Борис и Проватският епископ Игнатий бяха определени от делегатите на епархийския събор за основни претенденти за престола на удавилия се през юли Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Други от 60-те свещеници от епархията, подписали се днес под протестната декларация, ще забият камбаните "на умряло", ако епископ Борис стъпи на варненска земя. Свещениците ще продължат и мълчаливото си недоволство всяка вечер пред Катедралния храм. Ако изборът не бъде касиран, те са готови да пренесат протеста си в София около сградата на Светия синод, където в неделя по устав Българският патриарх и синодалните архиереи трябва да изберат кой от двамата номинирани ще бъде новият Варненски и Великопреславски митрополит. Подкрепят ги и над 1000 миряни, също сложили само за ден подписите си под деклрация срещу избора миналата неделя. Готовност да участват в протеста в столицата са декларирали и свещениците от Софийската епархия, научи varna.utre.bg.

"Николай Пловдивски стои зад този избор, той превърна църквата в своя лична фирма", недоволстват свещениците. "Е ли председател на Светия синод българският патриарх или Българската църква вече е частна собственост на ЕТ "Епископ Николай", коментират други. "Борис е църковният Делян Пеевски", категорични са трети. Според тях изборът на Борис Агатоникийски бил "режисиран" от бизнесмените Георги Гергов и Петър Манджуков. Техният интерес, както и този на Николай, бил да сложат свой човек за игумен на Бачковския манастир след като Борис бъде настанен във Варна. Апетитите били за огромните средства, които усвоявала светата обител край Асеновград.

30 000 лева е струвал гласът на някои от свещениците, обяви днес вторият претендент за престола на дядо Кирил - епископ Игнатий. Според него един от делегатите вече направил саморпизнания за получените суми. Някои свещеници от селата се облажили с далеч по-ниски "дарения" за гласа си.

Така от общо 30 делегати за Борис гласуваха 17, за Игнатий - 16, а за Наум - 14. (Всеки от делегатите отбелязва двама от 13-те кандидати в бюлетината). Очаквано 5-мата делегати от Търговище са дали гласа си за Борис, Варненският и Провадийският епархийски райони масово са избрали Наум, както и двама от пратениците на Добрич. Изненадващ бил вотът на шуменци, които в последния момент минали в "другия" лагер и подкрепили Борис.

Въпреки намерението си да се оттегли от вота следващата неделя епископ Игнатий остана в надпреварата, но депозира възражение срещу организацията на избора, която беше възложена на Доростолския митрополит Амвросий - наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски престол. Според свещениците Амвросий умишлено манипулира недоволните от вота като ги препраща да внасят възраженията си директно в Светия синод. Така те стават невалидни, защото легитимната процедура по устав изисква възраженията да бъдат адресирани до него, да бъдат разгледани на Епархийски съвет и след това да бъдат докладвани на Светия синод.

Освен скандалните и общоизвестни факти около охолния живот на епископ Борис в Бачковския манастир, днес стана ясна и още една подробност, която не може да бъде премълчана и заобиколена "от благоприличие". Проверка на висши духовници в служба ЕСГРАОН показала, че Агатоникийският епископ е женен и не се е развеждал със съпругата си от Русе, от която има две деца. "След като Българската православна църква започна наказателно дело срещу епископ Павел, тъй като имал граждански брак, защо вместо в подобно съдебно производство Борис е в процедура за избора му за митрополит", питат варненските миряни. Те са категорични, че изборът на Борис не е на Варна и градът е взривен от опорочаването на църковната процедура. "Убиха митрополит Кирил и сега искат да убият и варненската епархия", негодуват хората и настояват не за отлагане на каноничния избор, а за отмяната му. От своя страна епископ Игнатий също настоява за нов епархийски събор, при който след разследване от каталога с кандидатите задължително да отпаднат Агатоникийският епископ Борис и Величкият епископ Сионий заради аморалните им и корупционни действия.

И тази вечер свещеници и миряни във Варна се чудят дали ще бъде спазен духът или буквата на закона. Защото, според Евангилието, Бог е казал: "Буквата убива, духът е животворен".