Наследниците на Новак подкрепят кмета за Морската градина

Мисия Варна

22-11-2013, 14:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Мислят за музей на големия паркостроител във Варна

Музей на създателя на морската градина Антон Новак да бъде открит във Варна, пожелаха наследници на великия чех по време на среща с кмета Иван Портних, по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна, съобщиха от общината. 

Роднините на Антон Новак предлагат музеят да бъде в къщата до Алпинеума, ползвана от семейството в миналото. Кметът се ангажира да бъде проверена собствеността на сградата и да съдейства за осъществяване на идеята.

Новак е създател на общо 37 парка във Варна, включително и Морската градина. Общината ще търси възможност за тяхното обозначаване чрез специални табели с името на Антон Новак.

Основен момент в разговорите стана Морската градина и нейната съдба. Кметът Иван Портних разказа за желанието на общината да опази и обнови парка. „Моята позиция е, че автомобилите нямат място в градината. Искаме Варна да бъде един зелен град. Работим по създаване на паркоустройствен план за Морската градина, за регистър на зелените площи. Разпоредил съм контрол по отношение на компенсаторните озеленителни програми, които трябва да бъдат реализирани при строителни дейности“, каза кметът.

Представителите на фамилия Новак заявиха, че внимателно следят темите, свързани със съдбата на Морската градина, и изразиха пълна подкрепа на действията на общината за опазване на парка.

„Вие имате възможност и власт да се реализират идеалите на много хора за развитието и озеленяването на Варна”, коментира Владимир Новак, споделяйки, че мечтата на Антон Новак е била Морската градина да се простира до Евксиноград. „Тя не бива да се застроява! Автомобилите нямат място в нея”, категорична бе и позицията на Венцеслава Новак.

„Ние оценяваме започнатото от Вас, г-н Портних. Може би малка част от хората няма да са доволни, но тези решения ще бъде оценени от нашите деца”, коментира и Димитър Новак.