Миряни се палят, свещеници напускат ако Борис стане владика на Варна

В столицата се стичат за протест, докато Св. синод заседава по казуса с избора за варненски митрополит

В 12 часа днес свещеници и миряни от Варна са били на среща с патриарх Неофит в София, научи Varnautre.bg. Пред него те са заявили исканията си за касиране на избора за Варненски и Великопреславски митрополит и са обявили готовността си за протест утре по време на избора в Светия синод между двамата кандидати. 

Освен свещениците и вярващите от Варна към протеста пред патриаршията, който започва в 18 часа (по същото време Синодът трябва да избере измежду двамата кандидати) ще се присъединят хора и от столицата и от Асеновград. В Асеновградско е Бакчовския манастир, в който се подвизава единият от кандидатите Борис. 

Все още Борис и Игнатий са двамата кандидати за поста на покойния дядо Кирил във Варна. Според устава на Българската православна църква те нямали право да си направят отвод. На заседанието си утре Св. синод имал два варианта - или да избере единия от двамата или преди началото на заседанието да гласува, касиране на избора. 

Ако Синодът избере Борис за митрополит на Варна свещеници вече изразиха готовност да напуснат лоното на Българската православна църква и да се присъединят към друга. Миряни пък били категорични, че са готови да се самозапалят ако Борис стане варненски владика.