Изграждането на "Южен поток" в български води започва през пролетта

Новините

28-11-2013, 06:14

Снимка:

Капитал

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В момента се правят само теренни проучвания, увериха от South Stream Transport

Изграждането на отсечката от газопровода "Южен поток", която минава под българската част на Черно море, ще започне следващата пролет, а в момента край Варна се правят само кратки проучвания за технологията, по която тръбите ще влязат в страната, пише в. "Капитал дейли". Това обясниха от международната компания South Stream Transport, която е собственик на проекта в морската му част.

Сега се избират изпълнители


В момента тече конкурсната процедура за избор на изпълнители, все още не можем да кажем каква ще е стойността на поръчката, каза за "Капитал Daily" техническият директор на компанията Андрей Фик. Самото поставяне на тръбите ще започне през второто тримесечие на 2014 г., а дотогава компанията трябва да е готова със строителното си разрешително. От South Stream Transport посочиха още, че достъпът до плажа може временно да бъде ограничен - хората щели да виждат плавателния съд, който ще изтегли тръбите към морето, но след това експлоатацията на тръбопровода щяла да бъде почти незабележима за плажуващите.

По план четирите тръби на "Южен поток" ще бъдат разположени на 930 км по морското дъно от Анапа в Русия до Паша дере. Участъкът в български води до приемните съоръжения е около 230 км. Тук се включва прокарване на микротунели под варненския плаж Паша дере, дълги около 1 км. Оттам тръбите преминават към компресорната станция, която ще бъде поставена от съвместното дружество "Южен поток България", което е собственост на "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Целта е да се избегнат строителни дейности и разкопаване на самия плаж. Технологията беше основен момент от предварителния доклад за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), които беше представен пред журналистите.

200 мерки за защита на природата


"Решението за тези тунели беше взето едва преди два месеца след обществени дискусии в България", каза Андрей Фик. В доклада са набелязани над 200 мерки за защита на природата и смекчаване на влиянието от строителството и експлоатацията на газопровода. Сред тях се предвижда поставяне на шумоизолиращи бариери, озеленяване на терените, под които ще минават тръбите, както и компенсаторно засаждане на дървета.

Преди дни варненци сигнализираха за струпване на съоръжения и платформа с техника във водите край Паша дере, което накара мнозина да мислят, че строителството е започнало, преди да приключи одобрението на ОВОС. "Събираме данни за прокарването на тунелите. Техниката ще бъде премахната до седмица. Не сме подготвени за самото изграждане, още нямаме строително разрешително", поясни Фик. През декември ще се проведат още две обществени обсъждания по ОВОС. Очаква се докладът да бъде окончателно одобрен от екоминистерството до февруари, за да може да започне реалното изграждане.

От South Stream Transport очакват първите количества газ да потекат през януари 2016 г., а в края на 2017 г. газопроводът да може да заработи на пълен капацитет. Акционери в проектната компания са руската "Газпром" (50%), италианската Eni (30%), френската EDF и германската Wintershall с по 15 на сто.