Ракитникът спокоен за шума, но не и за природата

ВИДЕО: Протестиращи срещу „Южен поток“ варненци посетиха компресорна станция край Санкт Петербург

Група от жители на Ракитника, които са недоволни от факта, че на по-малко от 2 километра от домовете им ще бъде изградена компресорна станция на газопровода „Южен поток“, посетиха друг обект на „Газпром“ в Русия. Целта на еднодневното пътуване до брега на Финския залив, откъдето тръгва другият газопровод на руския гигант – „Северен поток" през Балтийско море към Германия, беше на място да се види как работи компресорна станция, подобна на тази, която се планира край Варна.

С капацитета си от 55 млрд. куб. м годишно газопроводът "Северен поток" е по-малък от "Южен поток", чиято проектна производителност е 63 млрд. куб. метра годишно. Станция "Портовая" обаче е над 2 пъти по-голяма от тази, която ще бъде изградена на Паша дере заради разликата в технолигиите на "изпращане" на газа под морето (както е на руския бряг) и "посрещането" му край Варна. В компресорната станция на брега на Балтийско море работят 3 компресора, единият от които е с размерите на варненския, а другите 2 - два пъти по-мощни. В момента на посещението в КС "Портовая" работеше единият от двата по-големи компресора. Ето как "звучи" той в непосредствена близост.

Според изследванията, предоставени на варненци, шумът в станцията е 45 децибела и 35 на 700 м от нея, при норма съответно 80 и 70 децибела. На въпрос на жители на Ракитника какви са стойностите за нискочестотния и ултразвуковия регистър, Дмитрий Меур, главен технолог на станцията отговори: Не сме подготвили точни цифри, но стойностите не превишават установените норми. Той представи множество диаграми, доказващи липсата на замърсяване с азот и въглеводород.

Станция "Портовая" се намира на самия бряг на Балтийско море на 3 км от границата с Финландия. Най-близкото населено място е село Большой Бор, което има 8 жители. На 57 км е град Виборг, където живеят и работещите в станцията (17 работници и 19 охранители с "калашници" във всяка смяна). "Помагаме на местните жители, почистваме гората и кладенците в селото", обясни екологът на проекта Анна Пастухова. "Северен поток" е подложен на непрекъснат аерокосмически мониторинг чрез сателит. За екологичната обстановка по трасето досега са направени 9 одита на италиaнската консултантска компания D'Appolonia S.p.A. В самата станция жителите на Ракитника научиха, че наоколо обитават много животни (станцията е разположена между стотици декари борова и брезова гора), а по самата тръба са се настанили рядък вид охлюви, записани в Червената книга на Русия.

Строителството на "Северен поток" отне 15 млн. човекочаса, но през цялото това време нямахме нито една сериозна авария и никой не е пострадал, обясни швейцарецът Бруно Хелг, представител на "Nord Stream AG". Най-голямото предизвикателство по време на строителството било отсраняването на многобройните мини Втората световна война по дъното на Балтийско море.

Освен компресорната и диагностичната станции жителите на Ракитника бяха откарани с високопроходима техника и до самия бряг на морето - там, където тръбите влизат във водата. На показани по-рано снимки те видяха мястото разкопано за вкарване на тръбите под земята. Сега тръби никъде не се виждат. Те са под широката просека в гората, която е затревена, а брегът е напълно възстановен. Според последните планове тръбите край Варна няма да бъдат заравяни под плажа Паша дере, а ще минат през тунел, прокопан под него. Така, според инвеститорите, няма да се налага плажът да бъде възстановяван и той ще остане непокътнат при строителните работи.

Въпреки посещението представителите на Ракитника се върнаха от Русия с много въпроси. Макар и успокоени за шума, който наистина се оказа доста по-слаб от очакваното, сега те са притеснени от комина на компресорната станция, през който излиза дим след производството на еленергия, нужна за захранването й. Хората продължава да питат защо този голям индустриален комплекс - компресорна станция, приемен терминал и измервателна станция на 450 дка, трябва да бъде изграден именно край Паша дере - в зона, предвидена за отдих и туризъм. Притеснително за тях е предвиденото "влошаване на ландшафта", както и изсичането на стотици хиляди дървета в зона от Натура 2000 за оформяне на сервитутната зона на газопровода.

"Това, което прави впечатление, е, че компресорната станция "Портовая" е на над 3 км от най-близкото село, в което живеят едва 8 души. "Южен поток" излиза на сушата на едва 9 км от Варна - град с 400 000 жители, а компресорната станция ще е на по-малко от 2 км от последните къщи на Ракитника. Смятам, че инвеститорите трябва да положат много повече усилия, за да убедят гражданите в предприетите мерки за опазване на природата, да се включат по-активно в решаване на социалните проблеми на местните жители", заяви пред руския канал ОРТ Йордан Николов - кмет на район "Аспарухово". Той беше включен в групата заедно с общинските съветници Андрей Василев, Николай Георгиев, Николай Джагаров и Пламен Георгиев, шефът на пристанище Варна Божидар Чапаров, както и представители на различни държавни институции. В групата първоначално бяха също областният управител Иван Великов и кметът на Аврен Емануил Манолов, които обаче се отказаха от пътуването след няколкочасово чакане заради лошо време на летище Варна. За да стигне до Санкт Петербург, групата първо пътува с автобус до Пловдив, откъдето с 12 часа закъснение излетя за Русия.