Засега грипът ни подминава, увериха здравните власти

Животът

04-12-2013, 09:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Епидемия у нас може да се очаква в края на януари, началото на февруари

В момента в България няма грип, както и на Балканите. Това увери главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на bTV. Грипна вълна и то не много тежка засега има само в най-западните части на Стария континент - Шотландия, Норвегия, Швеция, Испания.

У нас грипна епидемия се очаква чак в края на януари, началото на февруари, когато обикновено е избухвала през годините. Но д-р Кунчев сподели, че не може да се прогнозира, кога точно ще ни удари грипът.

Засега в лагерите и приютите, където са настанени бежанци и нелегални имигранти няма проблем с грип. В лагера в Харманли, където ситуацията е най-тежка, защото хигиенните условия не са добри, има проблеми с други инфекциозни заболявания. Грип по-късно във времето обаче така или иначе ще има и сред бежанците.

Д-р Кунчев увери, че сред бежанците не е регистриран детски паралич или полиомиелит.

Запитан за противогрипните ваксини, здравният инспектор каза, че няма много избор на ваксини на пазара. По думите му обаче ваксината спасява живот, като струва само 10 лева. Докато лечението на грипа струва към 50-60 лева.

Най-характерната черта на грипния вирус е неговата изменчивост и затова ваксините не работят много добре. Ваксината се бори само с три щама на грипния вирус. Не може да очакваме да ни пази от неща, за които не е предназначена. Не трябва да плашим хората, антибиотиците все повече се ограничават.