Борислав Гуцанов: Има пари за Варна, повече отвсякога

Парите за Спортна и свлачището ще бъдат гласувани, увери депутатът от БСП

Пари за Варна от държавния бюджет ще има, категоричен беше пред varna.utre.bg депутът от БСП Борислав Гуцанов. Той опроверга твърденията на депутати от ГЕРБ, че нито лев няма да бъде отпуснат за Варна извън задължителните 88 млн. лева за делегирани държавни дейности.

Той призна, че предложенията на ГЕРБ за финансиране на различни обекти в града са били отхвърлени, но само защото те вече били заложени в сметките на различни министерства. По-конкретно: 5 милиона за ремонта на Спортна зала, 16 млн. за свлачището "Трифон Зарезан" и 15 млн. лева за проектиране на новото пристанище в "Максуда". По-късно, след като проектът за преместването на порта бъде готов, ще бъдат отпуснати още 90 млн. от Министерството на регионалното развитие за начало на строителните работи, уточни Борислав Гуцанов.

От публикуваните досега проекти на бюджета не става ясно какви суми и за какво по региони има заложено по министерства, показа проверка на varna.utre.bg.

Ако изпълним всички искания на депутатите от ГЕРБ за отделните градове, бюджетът трябва да е 4 пъти по-голям, възмущава се депутатът.

Изказването си пред Народното събрание вчера той коментира така: "Не може когато си сринал един град и не си направил нищо на него с изключение на пари за два булеварда в последните седмици, в които си бил на власт, да имаш претенции и да искаш от новото правителство да свърши несвършеното от теб. Не може да обвиняваш, когато си спрял още преди 5 години процедурата за "Трифон Зарезан", когато си спрял заема за японската банка и сега има процедури за установяване на това дали законосъобразно държавата е загубила 327 млн. евро, когато си направил поредната първа копка за Съдебната палата и не си намерил пари за нея, когато не си дал никакви пари за Варна и си закрил толкова работни места в града. Ето и днес - обсъждаме субсидия за Български пощи в Народното събрание. А защо ГЕРБ не дадоха винетките за разпространение на пощите, а вместо това ги взе близката до Борисов Цветелина Бориславова? Моля ГЕРБ да имат поне малко срам, когато правят изявления след 4 години провал. Ние даваме пари за икономиката, а не за полицейщина".

Според Борислав Гуцанов само за 6 месеца сега Варна получила повече пари отколкото за целия предишен мандат. "Щяха ли да се дадат 120 млн. лева за интегрирания градски транспорт, ако кметът беше от БСП, а правителството от ГЕРБ?", попита той.

Борислав Гуцанов е категоричен, че няма друг град в България, за който правителството да отпуска толкова много пари. Той заяви, че ще помага на кмета Иван Портних с каквото може, защото "на всеки един кмет, който има желание за работа, трябва да се помага, независимо от коя партия е той. А като дойдат избори - ще има надпревара на идеи за развитието на града".