Общински апартамент във "Възраждане" - само срещу работа

Мисия Варна

05-12-2013, 17:13

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Възраждане" скочи срещу блока за инвалиди

В новия блок няма да се настаняват изселени от Максуда и Гъбената махала

Кръгла маса разсея днес истерията обхванала жители на кв. "Възраждане" във Варна срещу намеренията на общината да построи своя кооперация от жилища за нуждаещи се. В социалните мрежи и по входовете тръгна събиране на подписка срещу блока под предлог, че там ще живеят изселени от Максуда и Гъбената махала роми.

Оказа се, че намерението на общинската администрация е да се възползва от уникалната възможност да построи с европари три корпуса по пет етажа на парцел на улиците "Петър Алипиев" и "Анна Феликсова". Теренът е от 5 364 кв. м и отговаря на условията да е 100% общинска собственост и да има готов ПУП. В него засега ще бъдат построени 42 апартамента с големина от 40 до 100 квадрата. Трите корпуса ще бъдат специално оборудвани за инвалиди и ще имат асансьори.

Строителството, финансирано с 3,8 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" засега ще бъде в единия край на парцела, за да може при следващи проекти той да побере нови сгради.

Предвидено е облагородяване на терена и изграждане на детска площадка. Имотът е отреден за жилищно застрояване в ОУП, категорична бе зам. - кметът по социалните въпроси Лидия Маринова. Тя уточни, че във "Възраждане" е предвиден нов парк, но той ще бъде изграден на друго място.

Строг регламент съдържа европроектът за подбор на живеещите в новите социални жилища. С предимство ще са майките с деца, инвалидите,сираците - напуснали социални домове, поради навършаване на 18 години, хора с увреждания, бездомни без собственост. Одобрените ще отговарят и на много други условия- за минимален доход, за постоянен адрес във Варна от поне 5 години, без прекъсване. Живущите в блока задължително ще трябва да работят или да се регистрира в бюрото и да посещават редовно квалификационни курсове. Те ще трябва да участват и в различни инициативи на НПО, за социално включване. В началото ще има охрана на комплекса, която ще следи за изпълнението на реда, наложен от общината. Новият социален блок трябва да е готов до септември 2015 г.