БСП бойкотира сесията на Общинския съвет

И представителите на ДСБ обявиха че няма да подкрепят финансовия документ

Едва в 10:20 ч започна същинската работа на днешното заседание на Общинския съвет на Варна. Той има за цел да гласува актуализация на бюджета на общината за 2014 година. Тази точка от дневния ред явно е причината от залата да отсъстват всички съветници от БСП.

За сметка на това залата беше пълна със служители на Градски транспорт, които внесоха декларация с искане за оставка на двама от борда на директорите на дружеството. Обсъждането на дневния ред отне близо час, тъй като т.нар. представители на граждански организации непрекъснато взимаха думата и отклоняваха работата.

Преди началото на заседанието беше регистрирана новата група в общинския съвет "Граждански експертен център", в който влязоха тримата съветници около бившия кмет на "Владиславово" Добромир Джиков и напусналия Атака Миглен Тодоров. По-късно днес новата група ще предложи свой заместник председател на Общинския съвет.

11:20 Започна дебатът по основната точка от дневния ред - актуализацията на бюджета. След БСП и представителите на ДСБ обявиха че няма да подкрепят финансовия документ. Според д-р Ивайло Митковски не са изпълнени предвидените плащания към здравните заведения и сумата за тях през 2013 г. е била 2 млн. лв., по малко от предвиденото, защото парите са били заложени в извънбюджетнa сметка на общината, в която така и не са постъпили планираните средства от продажба на имоти.

В отговор председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ отговори, че не може да се съгласи с обвиненията за пренебрегване на здравеопазването от страна на общината, защото дори в момента местният парламент ще гласува 150 000 лева за спасяването на Тубдиспансера.

Съветникът от "Нашия град" Владимир Тонев пък попита защо се увеличава сумата за снегопочистване от 1,4 на 2,309 мнл. лв. при положение, че миналата зима не е била тежка и с много сняг.