Само четирима от 13-те кандидати отговарят на условията за митрополит

Изборният процес на кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит отново е опорочен

Само четирима от всички 13 кандидати отговарят на условията на Устава на Българската праславна църква да са водили монашески живот минимум 3 години и да са служили в клира минимум 10 години за да могат да се борят за поста митрополит на Варна. Това стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет "За чистота в Българската православна църква". На тези две условия отговарят Знеполският епископ Йоан, Мелнишкият - Серафим, Драговитският - Даниил и игуменът на Троянски манастир Григорий. Миряните от комитета заявиха, че няма да признаят избора и ще го обжалват, ако сред двамата избрани кандидати са епископите Борис и Сионий.

Изборният процес на кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит отново е опорочен, заяви Иван Панайотов от комитета. По думите му в неделя дори да бъде проведен вторият избор, той много лесно може да бъде касиран. Една от причините за това е, че Светият синод не е прочистил списъка от уличените в нарушения кандидати при първия избор.

Инициативният комитет не е получил отговор на писмото си до Светия синод, в което се настоява изборът да бъде направен по-прозрачен. Миряните искат той да се проведе в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, а преди гласуването епархийските избиратели с ръка на Евангелието да обещаят, че ще гласуват по съвест за най-достойните кандидати.