Реформаторите родиха

Новините

20-12-2013, 13:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пет партии се споразумяха за единен политически субект

Роди се нова политическа сила, която не е поредната предизборна коалиция, а ще има значение десетилетия напред. Подписваме трайно споразумение след големи компромиси вътре в партиите и между тях. Правим го не заради миналото и годините на разделение, а заради бъдещето, в което ще бъдем заедно.
С тези думи лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев сложи последния пети подпис под учредителното споразумение за създаване на политически съюз "Реформаторски блок".
Първа под дългоочаквания документ се подписа лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, а след нея се изредиха лидерите на БЗНС, СДС и НПСД.
"Постигнахме абсолютно необходимите условия, за да подпишем споразумението за общи действия, свързани с явяване на пълен цикъл избори заедно - съгласие, увереност, доверие", категорична бе Меглена Кунева. Тя цитира думи на симпатизант на блока, който споделил, че "най-после се събрахте всички партии, за които гласувахме през годините".
Това е цитатът на деня и ако има една дума, с която искам той да бъде запомнен, това е думата "обединение", пожела си Кунева. Лидерът на ДБГ сравни пътя на Реформаторския блок с катерене на висока планина с колело и изрази увереност, че "ще има кой да върти педалите".
С голяма отговорност пред видни фигури на БЗНС през годините и техните наследници сложи подписа лидерът на земеделците Николай Пенчев, а председателят на СДС Божидар Лукарски си пожела "това да е последното обединение, което СДС подписва и да няма повече разединение".
С вяра, че блокът ще наложи повече истина в политиката за добруването на българската нация под документа си подписа и лидерът на "Народна партия свобода и достойнство" Корман Исмаилов.
След петте подписа лидерите на отделните партии събраха ръце върху него в името на обединението, след което се поздравиха взаимно. Поканени пред обективите бяха и членовете на Гражданския съвет на реформаторите, на които Меглена Кунева искрено благодари и увери, че те остават ключов елемент от начина на функциониране на блока.
Целите ни нямат нищо общо с други политически сили, събираме се заради българските граждани, увери Радан Кънев на въпрос дали целта е да се разбие ГЕРБ. Меглена Кунева пък бе категорична, че партиите в Реформаторския блок се събират "за", а не "против".
"Мислете за нас като за Европейския съюз - приемете партиите като страните членки", призова Кунева и в тази връзка добави, че както Европа е отворена за нови членове, така и блокът може да приеме нови партии.
Запитан "кой е бащата" на блока Радан Кънев отвърна, че осъзнаването на стратегическата грешка на разделението е дошла още в нощта на изборите на 12 май не само в неговата глава, но в главите на близо 1 милион души.
Подписването на споразумението беше предшествано от разнобой между партията на Надежда Нейнски „Синьо единство" и останалите партии от блока.
Основните противоречия бяха породени от квотния принцип при структурирането на РБ, подреждането на листите и идеята политическото формирование да прерасне в единна партия.
Заради разногласията през миналата седмица председателят на ДСБ Радан Кънев предложи да се спрат преговорите със "Синьо единство" и по същество партията да бъде изключена от блока.
Пред журналисти той изрази недоволство от медийните участия на Надежда Нейнски, „които първо нарушават договорките ни да не коментираме преговорите, докато те текат, и второ поставят едно наистина абсурдно разделение на десни и либерални части на Реформаторския блок".
На последвалото на 16 декември заседание на РБ обаче предложението на Кънев не беше гласувано.
На продължилите над 3 часа дискусии беше даден срок на партия "Синьо единство" до 19 декември да реши дали да се присъедини към коалиционното споразумение.
Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов обаче прие това условие като натиск от страна на останалите партии от обединението.
"За мен конкретно блокът беше създаден с ясни цели - с това, че партиите вътре са партньори в това да променят България. И с това, че партиите полагат равни усилия в тази посока. Изведнъж разговорът стана различен и заприлича на някакъв тип пазарене. Нещо, в което аз категорично отказвам да участвам" - коментира Панчугов.
След заседанието неофициално от формацията на Нейнски казаха, че най-спорният въпрос засега си остава точката от споразумението за квотния принцип при определянето на представителите от партиите, както в изпълнителния съвет, така и при подреждането на листите за парламентарните и местните избори. В споразумението се предлага това да става по формулата - 4-3-3-2-1-1, твърдят от преговарящите екипи.
Съответно 4 за "Движение България на гражданите", по три за Демократи за силна България и СДС, две за Народна партия "Свобода и достойнство" и по един за БЗНС и "Синьо единство".
След срещата на съвета стана ясно и как ще се структурира дясното обединение.
Реформаторският блок ще се управлява от изпълнителен съвет от около 20 души, който ще има председателство и говорител. Съставът на председателството ще е от 7 души - по един представител от партия и един член на гражданския съвет.
Говорителят ще се избира от изпълнителния съвет. Най-вероятно лидерът на ДСБ Радан Кънев ще бъде и говорител на Реформаторския блок.
На 18 декември Мартин Димитров и Петър Славов, в качеството си на представители на Националното сдружение „Единство", (граждански форум към „Синьо единство") подписаха споразумение с ДСБ, като заявиха че ще участват в гражданската квота на РБ.
От своя страна председателят на ДСБ, в противоречие с позицията си от миналата седмица, заяви, че „няма затворени врати и отблъснати" хора, като дори и след подписването на коалиционното споразумение РБ ще остане отворен и за индивидуални членове, и за организации и партии.
Впоследствие от Управителния съвет на Национален съюз „Единство" изпратиха отворено писмо до председателя на ДСБ Радан Кънев, в което се разграничи от действията на Петър Славов и Мартин Димитров, подписали по-рано днес споразумение с партия ДСБ.
Според тях ДСБ са били подведени от хора, които „представляват единствено себе си и личните си амбиции, тъй като управителното тяло на „Синьо единство" не е обсъждало подписването на подобно споразумение.
От партията на Надежда Нейнски окачествиха действия на колегите си като красноречив пример за задкулисие и непрозрачно взимане на политически решения.
Председателят Христо Панчугов заяви, че Димитров и Славов може да смятат, че заявленията им за напускане на партията са приети.
Скандалът със „Синьо единтсво" е вторият разрив в Реформаторския блок, след като той беше напуснат от партия „Зелените".
На 18 декември пред медиите Радан Кънев изрази увереност, че „Зелените" ще подкрепят стъпките на РБ за излизане от кризата.
Според неофициална информация от източник от партията обаче, такава подкрепа вероятно няма да бъде дадена.
Очаква се утре да стане ясна официалната позиция за отношението на партия „Синьо единство" към РБ и коалиционното споразумение./News.bg/