Пак гласуваха смяна на шефа на ВиК, общината обжалва още днес

За смяната на управителя мотиви няма, каза представителят на държавата от страна на МРРБ Христо Станков

Смяна на управителя на ВиК Валентин Вълканов гласува току-що Общото събрание на дружеството, което е с 51% държавно участие. Против е гласувала единствено Община Варна, която притежава 38% от акциите. Останалите общини са гласували като държавата. Новият гласуван управител отново е Пламен Стоянов, който мажоритарният собственик се опитва да наложи за втори път. Дали Стоянов обаче този път ще успее да влезе в директорския кабинет не е ясно, защото от Община Варна вече обявиха, че още днес ще обжалват взетото от Общото събрание решение. Зам.-кметът по правните въпроси Пламена Маринова вече е подготвила жалба, която до края на деня ще бъде входирана в Окръжен съд.

Припомняме, че само преди няколко месеца, на Общо събрание, държавата отново гласува Вълканов да бъде сменен от Стоянов. Общината обаче обжалва и в момента тече производство. Така първия път Стоянов не успя да стане директор на водоразпределителното дружество. Твърде вероятно е сега сценарият да се повтори и Общината да внесе своята жалба още преди Стоянов да бъде вписан в търговския регистър.
Преди началото на събранието, представителят на държавата от страна на МРРБ Христо Станков обяви, че за смяната на управителя мотиви няма. Доста агресивно пред медиите той обясни, че според Търговския закон държавата има право да смени шефа на ВиК когато си поиска.

Още от рано сутринта служители на ВиК окупираха двора на сградата на дружеството, в подкрепа на досегашния управител Валентин Вълканов. Синдикатите дадоха и брифинг за медиите, на който стана ясно, че са категорично против поредната рокада и застават твърдо зад своя началник. Невиждано полицейско присъствие обезпечи Общото събрание. Десетки жандармеристи и други униформени "покриха" входовете и пространството около ВиК. По думите на представители на синдикатите, масовото струпване на полицията е за да се гарантира, че събранието ще се проведе без ексцесии. Според МВР обаче, полицейското присъствие на мястото е съвсем рутинно.
На излизане от сградата на ВиК, Валентин Вълканов бе съпроводен от бурните аплодисменти на подчинените си. Краткият му коментар бе, че каквото и да се случва, с него или без, ВиК ще продължи да съществува, и само се надява дружеството да продължава да съумява да извършва дейността си.