Варна посреща Рождество Христово с нов митрополит

Мисия Варна

21-12-2013, 17:19

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избори за митрополит: Окончателно - Йоан и Серафим

Четвърти Иван начело на Варна?

Името му ще стане ясно утре по обед

Утре по обед ще бъде ясно името на новия Варненски и Великопреславски митрополит. Така след седмици на дразги, грозни обвинения и протести градът ще има свой архипастор точно в навечерито на светлия християнски празник Рождество Христово.

На своето заседание днес Светият синод намери за редовен проведения на 15.12.2013 г. във Варна епархийски избор на двамата кандидати за канонически митрополит на Варненска и Великопреславска епархия, става ясно от съобщение на Българската православна църква. Преди седмица 30 делегати от Варненски, Добрички, Провадийски, Шуменски и Търговищки епархийски райони избраха с 22 гласа Знеполския епископ Йоан за кандидат за митрополит. Нито един от останалите 12 претенденти не премина минимума от 16 гласа и на втори тур за конкурент на Йоан беше избран Мелнишкият епископ Серафим - с 19 от бюлетините.

Днес Светият Синод одобри преписката от състоялия се във Варна епархийски избор, извършен под председателството на Високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, и реши:

"На 22. 12. 2013 г. (Неделя пред Рождество Христово) в Синодалния параклис „Св. Цар Борис“ ще бъдат отслужени: Утреня от 8,00 ч., и св. божествена Литургия от 8,30 ч. Св. Литургия ще бъде отслужена от и.д. протосингел на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов.

Членовете на Светия Синод воглаве с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще участват молитвено в богослужението.

След това Светия Синод ще проведе каноническия избор за нов митрополит на Варненска и Великопреславска епархия. Негово Светейшество патриарх Неофит ще обяви резултатите веднага след приключването на избора, а новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит и неговият подгласник ще се придвижат от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до сградата на Светия Синод, в чийто приемен салон ще бъде тържествено отбелязан новият митрополитски избор", се казва в официалното съобщение.

Членовете на Светия синод ще гласуват в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Очаква се изборът да започне около 10.30-10.45 ч., уточнява Дарик

Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне. Първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник – Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим.

Към 11.15 - 11.30 ч. патриарх Неофит ще оповести резултата от избора и ще изпратят архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. Всички се качват в приемния салон и там ще бъдат изчакани епископите Йоан и Серафим.

Патриархът ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.