Сблъсъци в Областна администрация (видео)

Общински съветник и губернатор се ритат по кокалчетата

Минути след началото на протеста пред Областна управа напрежението ескалира. Сблъсъци избухнаха между протестиращите срещу губернатора Иван Великов и полицията, която пази сградата. 

Около 30 човека се събраха в 10 часа, за да изразят недоволството си от Велико, който спря решенията на последната сесия на Общинския съвет във Варна, сред които и това за промяна на турските имена на някои местности. След началото на протеста, предвождан от общинския съветник Костадин Костадинов, Областният управител покани на разговор трима представители на недоволните. Това взриви присъстващите и те нахлуха в сградата, но на стълбите към кабинета на губерантора, бяха спрени от четирима полицаи.

10:30 Още десетина полицаи дойдоха като подкрепление на колегите си. Преди това няколко от протестиращите успяха да пробият и да стигнат до файето пред кабинета на Областния. Там Костадин Костадинов го попита колко пъти е идвал при него турският консул. Великов отговори, че са се срещали веднъж, но той бил дошъл само да се представи и да се запознаят. Същата била целта на посещението и на турския посланик. На въпроса на общинския съветник дали му е бил оказан натиск от страна на ДПС, областният отговори, че е член на БСП. 

"Ще сезирам прокуратурата заради безпрецедентния акт, извършен от Областния управител, който бих определил като злоупотреба с власт. Иван Великов нарушава правата на варненци като връща решението на Общинския съвет, с което се намаляват такса смет и данъците за колите", заяви Костадин Костадинов. Преди това той поиска оставката на губернатора. "Кога ще подадете оставка", няколко пъти попита Костадинов. 

"Няма да е скоро, или по-скоро въобще няма да подам. Назначен съм от Министерски съвет, ако ме освободи, тогава ще си тръгна", рече Великов. 

10:45 Според Костадин Костадинов Областният управител се опитал да го избута надолу по стълбите от втория етаж. "Вие ме ритахте по краката и ме настъпвахте", контрира пък Великов.

След това двамата преминаха в словесна битка, която стигна до темата кой е "по-голям" юрист от двамата. "Аз съм завършил право в Софийския университет с диплома 5.64", похвали се Великов, вероятно за да омаловажи юридическите познания на опонента си, завършил във Великотърновския университет. След което предложи да му изпрати копие от дипломата си. 

"Ако Общинският съвет отново гласува тези решения, пак ли ще ги върнете?", попита Костадинов. "Ако не са спазени процедурите - да", отсече Областният, който оспори сесията заради това, че тя била в петък вместо в сряда, както обикновено. "Ако сесията започне в 9 и 5 часа, вместо точно в 9, пак ли ще оспорите?", продължи да настоява Костадинов. "Ще се научите да спазвате процедурите. Почнете в 9 и 5 и ще мислим тогава дали ще оспоря", не отстъпи Великов. 

Той обвини протестиращите в хулиганство и дори, според Костадинов, поискал всички да бъдат арестувани. "Дойдохте, изцапахте тук, сега ви моля да си почистите", заяви губернаторът, визирайки хартиените червени фесове, с които го замерваха протестиращите. 

Успоредно с екшъна, разиграл се вътре в Областна администрация, пред сградата се прояви и местният зевзек Росен Марков. Пред парапета на администрацията той разположи тоалетна чиния. След това се събу и седна върху нея, а на гърба си преметна плакат с надпис "С..а ви на правителството. Протестът ми е рядък".