Престъплението с Хюлия било едно от лесно разкриваемите

Трябва да се тръгне от нишката, че момичето е излязло под въздействието на обаждане, коментира бивш директор на отдел "Убийства" към Националната полиция

Престъплението с Хюлия е едно от лесно разкриваемите. Това коментира пред Нова телевизия Ботьо Ботев – бивш директор на отдел "Убийства" към Националната полиция. Фактологията има така наречената закачка, от която разследващите могат да тръгнат, подчерта Ботев и обясни, че съществена е връзката между жертвата и извършителя.

"Трябва да се тръгне от нишката, че момичето е излязло под въздействието на обаждане. Обикновено при случаи на изчезване се пропускат първите моменти за фиксиране на факти и обстоятелства, които са изключително важни", обясни Ботьо Ботев. Според него е нестандартно да се "извлече" жертвата и да се поиска откуп, но все пак обясни, че в практиката понякога се случват нестандартни неща.

Ботев коментира още, че е по-добре да не се изнася много информация от страна на органите, защото по думите му това е било грешка в други случаи - например случаят със сестрите Белнейски, както и убийството на Яна в Борисовата градина.

На въпрос за това дали трябва да отпадне доживотният затвор без право на замяна, Ботев каза: "Винаги съм бил против смъртното наказание, за мен смъртното наказание не е наказание. Доживотната присъда без право на замяна е много по-тежко наказание. Не мога да кажа, че при наличието на смъртно наказание, са намалявали убийствата. Този, който извършва престъпление, не мисли, че ще бъде хванат".

Убиецът на Хюлия Маджар бе арестуван вчера, след общодържавно издирване. Както Varnаutre.bg писа, той се казва Иван Тодоров. Роден е 1989 г. и е бил неин съученик във варненското училище "Иван Богоров". Тодоров е криминално проявен.