До 5 г. затвор заплашват Сидеров (обзор)

Най-вероятно обаче депутатът ще се размине с пробация или условна

До 5 г. затвор заплашват Волен Сидеров, след като очаквано вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му от парламента заради хулиганското му поведение на варненското летище в понеделник вечер, пише "24 часа".

Тогава лидерът на “Атака” още в самолета на път за морската столица наругал френския дипломат Стефани Дюмортие. На летището пък забил кроше в главата на полицая Костадин Колев, ударил и пътника Димитър Бахнев.

Заради това Сидеров ще бъде обвинен в причиняване на лека телесна повреда на полицай. За това престъпление законът предвижда от 1 до 5 г. затвор. Второто му обвинение е за тежко хулиганство, което се наказва с до 5 г. затвор. Заради чистото си съдебно минало вероятно Сидеров ще се размине с пробация или условно лишаване от свобода.

Той обаче не може да бъде освободен от наказателна отговорност.
“По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител било изключително скандално и цинично”, пише в доклада на Софийската градска прокуратура до Сотир Цацаров. В него се казва, че Сидеров демонстрирал “неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност”.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че е извършил непристойни действия и грубо е нарушил общественият ред. Сидеров не прекратил хулиганските си действия въпреки намесата на униформените служители.

Вчера на митинг пред съдебната палата Сидеров се обърна към Сотир Цацаров.
“Г-н главен прокурор, гонете истинските престъпници, наркотрафикантите, битовите престъпници, а не мен. Искате да ръзкъсате Сидеров. Ето ме, тук съм!”, провикна се той, вдигайки ръката си в юмрук.

След това обясни своята версия за случилото се на варненското летище. “Едно лице тръгна да ме обижда в лицето, наричаше ме простак, боклук и ми се заканваше.
Как ще реагирате, ако ви се заканват?

И вместо да ми съдействат, полицейските служители започнаха да ме блъскат, мен и още 11 народни представители от “Атака”, които си показваха картите. След това излъгаха, че са били ударени от нас”, обяви разпалено Сидеров.

Той не пропусна да спомене и пререканията си с френския дипломат Стефани Дюмортие, като заяви, че тя е обидила България, но не спомена как точно.

Значителна част от речта му бе посветена и на медиите, наречени “фекаломети” и хищници.

Той заплаши да съди вестниците, отразили на първите си страници скандала на летище Варна.
“Не съм направил нещо, което да е нарушение на българските закони - който се опитва да го каже и докаже, ще завърши с крах”, продължи Сидеров.

Разправията в самолета не
застрашавала безопасността

Случилото се на борда на самолета на “България ер” между Волен Сидеров и пътничка не е застрашавало безопасността на полета. Това казаха за “24 часа” разследващите авиационни инциденти в министерството на транспорта.
Затова разправията не се разследва от авиовластите.

От “България ер” пък казаха, че стюардесата не е чула какво точно са си говорили Волен Сидеров и дамата, тя била извикана от пътничка, защото депутатът досаждал. Стюардесата е преместила дамата, с която Сидеров е разговарял, в предната част на самолета, където е бизнес класата, за да бъдат избегнати повече усложнения.
Единият от директорите на “България ер” Янко Георгиев каза, че е разпоредил вътрешна проверка дали инцидентът между депутатите и други пътници е започнал на борда на самолета. В рапорта си старшата стюардеса е написала:

“Полетът протичаше нормално и безпроблемно. Бяхме приключили с обслужването и снижавахме за кацане във Варна, когато получихме сигнал за повикване. На места 11 А и 11 С седяха две дами, като тази на мястото до прозореца каза, че господин Волен Сидеров, също пътуващ за Варна, ги притеснява с поведението си.
От нейните думи стана ясно, че г-н Сидеров разпитва дамата на 11 С (госпожа Стефани Дюмортие) откъде е и как се казва. Господинът стоеше прав до тях и се намеси, като обясни, че в качеството си народен представител има право да иска госпожа Дюмортие да му се представи, защото му изглежда подозрителна, тъй като му отговаря уклончиво и на различни езици. Помолих г-н Сидеров да запази спокойствие и да не създава напрежение, но той продължи да изисква документ за самоличност от госпожата, като поиска и от мен да направя същото.

Обясних му, че щом госпожа Дюмортие е стигнала до борда на самолета, тя е преминала всички нива на проверки за сигурност на летище София и че в моите задължения влиза единствено това да проверя бордната карта на входа на самолета. Своевременно информирах командира на полета за случващото се.

Капитан А. Стефанов каза да помоля господин Сидеров да заеме мястото си, тъй като се очаква да кацнем скоро. За да избегна по-нататъшно ескалиране на напрежението и нарушаване спокойствието на останалите пътници, поканих госпожа Дюмортие да се премести пред завесите, но господин Сидеров ни последва, като продължи да настоява тя да му покаже паспорта си.

Госпожа Дюмортие обясни, че ще го предостави заедно с бордната си карта на мен, но в момента, в който тя ми ги подаваше, господин Сидеров ги грабна и побягна назад в салона. Веднага го последвах и успях да взема паспорта и бордната карта на госпожата и да ги върна. В този момент светнаха таблата за коланите и започнахме подготовка на пътническата кабина за кацане на летище Варна. Господин Волен Сидеров също зае своето място. На слизане госпожа Дюмортие благодари за оказаното съдействие и сподели, че ще информира за случилото се своя пряк ръководител."

„Жените го ритаха с крака, а една с кестенява коса (б.р.-Деница Гаджева) риташе и викаше „защо го обиждаш". Това разказва Олга Маринова, станала очевидка на словесния, преминал във физически, конфликт на летище Варна в понеделник вечер. Вижте повече за случая ТУК.

По думите й когато е влязла в автобуса те са били на средната площадка, а момчето с което се сбили били в края.

Маринова е рускиня, от години живее в България и няма българско гражданство. Подчертава, че няма никакви политически пристрастия и мотивът й да разкаже видяното е възмущението, което поведението на депутатите е събудило в нея.

Олга Маринова, която е пътувала в самолета със Сидеров, разказва, че той се държал арогантно и се е заяждал с пасажери. „Когато слязохме от самолета започнаха да се бият с млад мъж, който го нарекъл „простак". Всички от обкръжението му се нахвърлиха върху него", обясни тя с уточнението, че жени са ритали младежа.

„Сидеров се държа арогантно, закачаше жена в самолета, разхождаше се напред назад, а тя отиде в началото на самолета, наричаше я лъжкиня и не беше приятно. На стюардесите се усмихваше, все е едно нищо не се случва", допълва картината за скандалния полет Маринова. Спречкването е било с 28-годишна жена, която е културно аташе на Франция в България.

След като групичката изхвърлили момчета от автобуса Сидеров викаше приканил хората наоколо да гледат и да снимат, за да се „знае, че никой не може да бъде обиждан в България", спомня си още тя. Маринова не е била на мястото с побоя върху полицай.