Сидеров бие полицай, искат му имунитета (обзор)

Очевидец разказва за позорната случка в самолета

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров удари полицай с юмрук и прокуратурата поиска депутатския му имунитет. Този път той се сби на слизане на варненското

летище. Случката в понеделник вечерта официално беше потвърдена от главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Волен Сидеров се качил на самолета в София в 19 ч. Във вторник той бе планирал мащабна акция във Варна - протестен митинг с искане на оставката на областния управител Иван Великов (назначен от БСП) и заместника му от ДПС Мерткан Ибрямов заради връщането на решенията на сесията на общинския съвет от 13-14 декември 2013 г., сред които и преименуването на 250 варненски местности с турски имена.

В самолета пътниците стават свидетели на унизителна сценка. Според очевидец група от "Атака" заела 6 двойни седалки в самолета. "Те смущаваха спокойствието на останалите пътници с неприемливото си поведение", разказва пред сайта varna.utre.bg пътникът.

Викаха, смееха се, лидерът им бе застанал изправен на пътеката. Седнала зад тях жена се възмути от поведението им, като показа само с мимика и въздишка, че пречат, и си сложи слушалки, за да не ги чува. Сидеров коментира на висок глас, че "другарката" е недоволна от поведението им и я иронизира.

След което започна да напада нея и останалите близкостоящи пътници с думите: "Вие откъде имате пари за билет за самолет? Вие данъци ли укривате? Абе тия хора откъде намират пари за самолет?"

Скоро след тази реплика Сидеров успява да провокира пътничката със слушалките да му отговори. На сравнително добър български жената обяснява, че не го разбира. След това депутатът проведе разпит, като почти крещеше. Дамата се разстрои и в един момент каза нещо на словенски, въпреки че му се беше представила като французойка.

Тогава Сидеров я нарече "лъжкиня" и "терористка" и започна да иска документите й, защото явно според него една французойка не може да владее чужди езици. Искаше да знае какво прави тя в България, размахваше пред нея депутатската си карта и твърдеше, че има право да вземе документите, защото е депутат. 

Сочеше значката на "Атака" на ревера си и питаше: "Плаши ли ви значката ми?" Извиках стюардесата и я помолих да въдвори ред", продължава разказът на очевидеца. 

Тогава служителката на "България Ер" отвежда почти разплаканата чужденка със себе си.

"Сидеров, останал без жертва, която да тероризира, скоро седна на мястото си. И без друго полетът беше вече към края си. Чух скоро стюардесата да го умолява "да върне документите на госпожата" и че "командирът е казал". Но всичко не беше свършило.

Няколко минути след като влязохме в автобуса за отвеждане до летището, Сидеров хвана за реверите един пътник и се опита да се сбие с него, крещейки: “Какви българи сте вие, вие сте путьовци! Ти на мен "простак" ли ще казваш!"

Дойдоха 3-ма-4-ма служители на летището със сигнални жилетки и ги разтърваха. Странното е, че Сидеров беше оставен в автобуса, вместо да бъде свален, защото явно застрашаваше останалите пътници. След това не знам дали е имало и други инциденти, защото нямах багаж и побързах да си тръгна.”

След като започва боят в автобуса, шофьорът натиска авариен бутон и вика охраната. Мъжът, който се осмелява да нарече развилнелия се депутат "простак", е 30-годишният Димитър Бахнев, служител на мебелна палата "Лазур".

Разплаканата чужденка е френски дипломат - Стефани дьо Мартие, аташе по сътрудничество по френски език към Френския културен институт, която пътувала към Варна по ангажименти в местния Алианс франсез.

Скандалът продължава и на паркинга пред новия терминал на варненското летище. Там според служители на аеропорта и таксиметрови шофьори мъжете, придружаващи Сидеров, започнали да нападат хора, които се опитвали да заснемат групата с телефоните си.

Става ново меле, в което има още един пострадал - Костадин Колев, служител на Трето РПУ във Варна. Мъжът се опитва да спре Волен Сидеров и получава кроше в лицето. Едрият служител на реда се въздържа да отвърне на удара и в замяна е с подуто и насинено око.

До ранните часове вчера колегите му даваха показания в сградата на Гранична полиция на летището. Около 22 ч. в понеделник започнаха разпитите на всички свидетели на боя - 22-ма. На летището се изсипаха екипите на 4 полицейски патрулки. Някои от пътниците също бяха цяла нощ в сградата, като багажът им беше струпан на пейка до входа. Като свидетели са призовани и членовете на екипажа на самолета.

Волен Сидеров и антуражът му от 6-има мъже и 3 жени си тръгват веднага след боя с полицая. Според свидетелски показания групата на Сидеров е била видимо под въздействието на алкохол. "Откровено миришеха на алкохол", споделят очевидци на скандала.

Прокуратурата разследва лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутати за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице. Сидеров е летял в компанията на Деница Гаджева, Десислав Чуколов и други депутати, съобщиха оттам.

"Ако се установи, че има престъпно деяние, извършено от народен представител, следва процедура по снемане на имунитета му", заяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и допълни: "Има показания, че г-н Волен Сидеров е нанесъл удари".

Лично Сотир Цацаров е разпоредил образуването на досъдебното производство, след като е бил уведомен по телефона минути след приключването на позорната разправия. По думите на Арнаудова досъдебното производство, по което работят 3-ма прокурори и 7 разследващи полицаи, първоначално е образувано срещу неизвестен извършител. В момента все още се събират доказателства за авторството на извършените престъпления", обясни Арнаудова.

28-годишният полицай Костадин Колев е пострадал, след като се опитал да застане между Сидеров и пасажер. Тогава юмрукът на лидера на "Атака" се стоварил в областта на лявата скула на полицая. Сцената била заснета от охранителните камери.

На брифинга на прокуратурата стана ясно още, че при скандала в автобуса Сидеров викал към част от пътниците и служителите: "Ти кой си! Легитимирай се!". Докато депутати размахвали карти и разяснявали що е имунитет, пострадал 32-годишният Димитър Бахнев, който има кръвонасядания в областта на окото. Цял ден вчера Бахнев не отговаря на мобилния си телефон. Хора, които го познават, го описват като добре възпитан и изключителен кавалер.

"Нямаме данни той да е отправял обидни квалификации към Сидеров. Разследването до този момент е установило, че не е имало провокация от страна на гражданина. А словесната атака, продължила с нанасяне на удари, е започнала от групата на народните представители", заяви Арнаудова.

Нито един от депутатите не бил разпитан като свидетел. "Задържането на депутати за 24 часа е възможно само в случаите на заварено тежко престъпление", обясни Арнаудова. Иззети са записите от камерите за видеонаблюдение, разпитани са 22-ма пътници, служители на аерогарата и полицаи.

"Чакат се заключенията на съдебно медицинските експертизи за нараняванията на пострадалите. Предстоят действия по разпознаване, така че да се конкретизира кои точно депутати са участвали в скандала и побоя, както и оценителна експертиза за стойността на повреден мобилни телефон. Не е извършена проверка с дрегер за алкохол", уточни Арнаудова.

Предстоят разпитите на Сидеров, както и пътувалите с него депутати.

"Атака": Това е политическа поръчка, скандалът е измислен

Това е политическа поръчка срещу "Атака", скандалът е измислен, заяви Волен Сидеров. Според него всичко било организирано от областния управител на Варна Иван Великов, който е бивш прокурор и още имал връзки с бившите си колеги.

По-късно "Атака" разпространи съобщение, в което се казва, че районният прокурор на Варна Цветанка Гетова и директорът на МВР-Варна, Чавдар Нанков лично са потвърдили, че не са давали никакви писмени данни към София. От това следвал изводът, че Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, била излъгала на пресконференция, че срещу Сидеров и негови колеги се водело някакво разследване.

"И сега всички медии гърмят, че ние сме страшни злодеи", коментират от "Атака". Цацаров да дойде да ме арестува, ако му стиска!", заяви националистът. На митинг във Варна той обяви още: "Някакви лекета се опитаха да накърнят нашето достойнство. Но ние им казахме ясно, че никой не може да се бъзика с "Атака". Той заяви, че няма да си даде имунитета, след среща с шефа на полицията във Варна.

Сидеров прокле медиите и ги нарече "лешояди" и "хищници". Добави, че "Господ ще ги накаже за некоректното отразяване". В коментар на мераците на журналистите да се ровят в личния му живот, националистът предложи да си покаже и фалоса.

 

Френското посолство в София: Не може депутат да иска документите на дипломат

"Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания "България Ер" от София за Варна, на 6 януари вечерта.

Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права, за да изиска проверка на документите на този дипломатически служител, при положение че, тъй като не е полицай, той няма такова право.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 г. и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители".

Това заявление разпространи френското посолство вчера. Преди това обаче беше оповестен друг, по-остър вариант, който впоследствие беше смекчен. В първата реакция се посочваше, че българският гражданин е бил "очевидно в нетрезво състояние" и се искаше извинение от него.

 

* Материалът е публикуван във в. "24 часа"