Европа пред катастрофа заради липсата на пчели

Ново изследване алармира, че на континента има недостиг на повече от 13 милиона пчелни семейства - над 7 милиарда пчели

Макар ситуацията да не е точно като от филм на ужасите, то тя определено е разтревожила фермерите от целия континент. Планетата няма да загине, но тъй като пчелите опрашват почти всички видове плодове и зеленчуци, с които се храним, това може да има доста трагични последици.

В изследване, проведено в периода между 2005 и 2010 г, учените от Университета в Рединг в Южна Англия са сравнили броя на пчелните кошери в 41 европейски страни с нуждите за опрашване на овошките и земеделските култури. Те са установили, че в 22 страни медоносните пчели не са могли да посрещнат нуждите от опрашване, като за целта фермерите се налага да разчитат все повече на „диви" пчели (немедоносни пчели) и други насекоми.

„Европа като цяло има само две трети от необходимите й пчелни колонии, като има дефицит от повече от 13,4 млн. колонии, еквивалентни на около 7 млрд. пчели", посочват специалистите.

Най-зле е ситуацията в Балтийските републики и Великобритания, където пчелите успяват да се справят с по-малко от една четвърт от засетите територии, твърдят учените.

За щастие, засега в България и като цяло на Балканите не ни грози подобна опасност, тъй като нашите традиции позволяват нуждите от опрашване да бъдат покрити почти на 90%.
Въпреки това в подкрепа на идеята на Европейската комисия, България ще даде гласа си в подкрепа забраната на използването на опасни пестициди.

„Изправени сме пред катастрофа в следващите години, освен ако не действаме още сега", казва Саймън Потс, ръководител на изследването. „Опрашващите насекоми се нуждаят от по-голяма защита. Те са невъзпeти герои на природата, предоставящи изключително важна връзка в хранителната верига на хората и всичко това го вършат напълно безплатно".

Според приблизителна оценка от 2009 г. опрашването от насекомите допринася с 153 млрд. евро към световната стойност на реколтата.


Има много теории защо изчезват медоносните пчели - от нарасналите нужди от мед в лошите за техния живот условия, до сигналите на мобилните телефони, които обърквали ориентацията на насекомите. Проведен тест показал, че поставен в близост до кошер мобилен телефон, е попречил на повечето пчели да успеят да се върнат в кошера.

Във Великобритания е стартирала масирана, макар и нетардиционна акция срещу заплахата. На вратите на всички тоалетни край магистралите има призив да се включиш в спасяването на света, като купиш семена за медоносни растения, от специално създадена организация и да ги засадиш.