Сериен убиец съди България

"Не ми пука за хората, които съм убил. Пет пари не давам", са думите на Недялко Димитров-Момата

Дело в Страсбург срещу България е завел осъденият за 5 убийства Недялко Димитров-Момата. Мотивите му са, че доживотният затвор без право на промяна противоречи на европейското законодателство.

В интервюто си по Нова телевизия, убиецът хладнокръвно казва как си е направил сметката, като е съдействал за разкриването на престъпленията.

"Тогава законът беше друг, сега съм прецакан. Аз съм ги убил тези хора и съм си направил сметката да лежа 15 години. Ако знаех, че ще лежа доживот, нямаше да ги убия. Ако в закона беше предвидено, например, смъртно наказание, аз можеше да не убивам циганина, а да му отрежа краката и да му извадя очите", казва без капка разкаяние престъпникът.

Той дори отива по-далеч в цинизма си, като сравнява убийството с паркиране - "... а те после промениха закона. Все едно като си паркирам колата, аз знам, че ще платя 50 лева глоба...".

През 2011 г. варненският окръжен съд осъди 42-годишният тогава Недялко Димитров - Момата на доживотен затвор при специален режим. Димитров помогнал на Стоян Петров да убие през август 2008 г. Манол Хаджиев в с. Казашка река, Варненско. Същото наказание Димитров получи и за участието отново като помагач на Стоян Петров  при  убийството на Златко Калайджиев, станало по-късно през август същата година в землището на с.Приселци, община Аврен.

Освен за тези две убийства, Момата беше осъден на доживотен затвор без право на замяна за двойното убийство на Бейтула Мехмед и съпругата му през декември 2008г. Това е присъда номер 12 за Недялко Димитров.


В момента убиецът излежава присъдата си в старозагорския затвор.
Това обаче може да се промени, ако влезе в сила предложението на правосъдния министър Зинаида Златанова, определението "доживотен затвор без право на замяна" да отпадне от новия наказателен кодекс.

Цялото интервю на Миролюба Бенатова можете да гледате тук>>>