По-малко птици из Бургаските езера тази зима, заради топлото време

Новините

21-01-2014, 14:20

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Броят птиците в Бургаските езера

Този януари привлече край Вая и Мандра едва 16 000 гъски

Малко птици и необичайни за зимата положителни температури посрещнаха участиците в зимното броене на водолюбивите птици по южното Черноморие и цялата страна, информират от БДЗП. Показанията на термометрите от повече от 10 градуса и гъстите утринни мъгли белязаха среднозимното преброяване на птиците тази година. Това беше и основната причина, обичайно зимуващите у нас птици да предпочетат да останат на север и да не прелитат до по-далечни разстояния.

Птиците в езерата около Бургас и южното ни Черноморие са едва около 50 000 в сравнение със същия период на миналата година, когато само големите белочели гъски в бургаските езера бяха 165 000 екземпляра. Този януари привлече край Вая и Мандра едва 16 000 гъски, според броячите през уикенда. По традиция най-многочислени в езерата бяха белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици.

Това зимно броене на водолюбивите птици, обаче, ще се запомни от доброволците и експертите  с много любопитни и интересни наблюдения. Едно от тях е на познатите вече на бургазлии две розови фламинги. Птиците забелязани да се хранят в Атанасовско езеро още през късната есен на миналата година явно са решили да презимуват при нас и да не продължат пътя си към съседна Гърция. В неделя при проверката на зимуващите птици на юг от Бургас са преброени 130 качулати корморана да нощуват на остров Свети Петър. Качулатият корморан е по-рядък в страната ни в сравнение с близките му видове голям и малък корморан. Миналата пролет за пръв път бе доказано гнезденето му по нашето Черноморие и тогава бяха видени само 50 качулати корморана на нощувката им сред морето.

Да се хранят на огромни пасажи с риба в морето са наблюдавани 200 буревестника. Този средно голям вид птица не гнезди в страната ни, но може да се наблюдава през цялата година, като това са скитащи птици, привлечени от морската риба.

През трите дни на среднозимното преброяване на водолюбивите птици са регистрирани много по-ниски численостти на някои типични зимни обитатели на езерата спрямо данните получини от мониторинга на бургаските влажни зони проведен в началото на годината. Според специалистите температурите близки до тези през пролетта са принудили птиците да се изнесат на север. Това е и основната причина нощувката на малкия корморан да не може да бъде установена с точност в момента. През  този януари в Бургас зимуват едва около 250 къдроглави пеликана. Обикновено през зимата тук остават около 400 или 500 птици. Скоро те ще поемат към езерото Сребърна, където се размножават.

Партньори на Българско дружество за защита на птиците в преброяването бяха Федерация „Зелени Балкани” и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.