Ще възкръсне ли Феникса от Коритото?

Ключовата дума за напрежението в Спартак е "пари"

Когато в природата се натрупа напрежение, следва трус, който наред с разрушенията води и до разреждането на това напрежение. Ако трусът е прекалено силен, обаче, той може да се превърне в апокалипсис, който да заличи всичко. Това напълно олицетворява случващото се Спартак 1918 в последните години. Всъщност, по-добрата алегория тук би бил митът за Птицата Феникс, която днес в Спартак е сменена с Орел. Именно новият наставник на варненци Атанас Атанасов е човекът, в който се взират всички страдащи за клуба и таят надежди за нещо хубаво. Ново и различно.

След тежкия есенен полусезон и може би един от най-унизителните за футболистите на соколите се очертава един нов, труден етап пред клуба с 95-годишна история. След сътресенията, които получи Спартак през първия полусезон, отборът се намира на 12-о място в класирането - в зоната на изпадащите. Целта пред новия спортно-технически щаб ще е именно спасението. А опасенията тимът отново да не отиде в аматьорския футбол, където се подвизаваше през 2010 г., са напълно основателни.

Във времето, когато в повечето спортове, не само във футбола, клубовете изпитват трудности в намирането на спонсори, да правиш селекция, с която да гониш цели, е истинско предизвикателство. Именно липсата на финансова стабилност е най-големият проблем на Спартак. И той не е от днес.

Истината е, че в клуба изпитват трудности с намирането на нови опитни играчи поради разширяването на пазара и конкуренцията на другите клубове. В Спартак няма какво да предложат. Пари няма. На всички е ясно, че отборът ще разчита на парите, отпуснати от Община Варна. А те не са много. Точно 200 хил. лева. Финансовите параметри по договорите, които могат да предложат от клуба, никак не са съблазнителни за играчите. Треньорът на варненци е наясно, че с настоящите футболисти, шансовете на отбора за оставане в групата на професионалистите е сведен до минимум.

За да постигнат целта си, на теория соколите трябва да спечелят седем от общо 13-те си мача на пролет. Или казано по друг начин - трябва да вземат всичките си домакински срещи. Това може да се случи само с опитни футболисти, които познават добре обстановката във втория ешелон. И разбира се с мощна подкрепа от страна на феновете. Но и двете в Спартак са дефицит, поне на този етап. За момента варненци разполагат с играчи, които... може би за пети път започва подготовка с отбора. Това са, така да се каже, "играчи за тренировки". Примерът за това не е един. С тях не могат да се гонят целите, които си поставя новото спортно-техническо ръководство. И те го знаят.

Хубавото е, че в Спартак има нови надежди да се случи нещо. Въпросът е кога и с каква сила. Ключовата дума за напрежението на Коритото е "пари".

Сега всички се надяват миналогодишният тежък трус да се окаже здравословен за клуба. Дали това ще се случи, предстои да видим през пролетта. Но всички трябва да знаят, че би било жалко клуб с 95-годишна традиция, какъвто е Спартак Варна, да остане само в дебелите исторически книги.