Откриват генетичните заболявания на детето още преди раждането

Животът

03-02-2014, 10:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С тестът Пренатест се избягват амниоцентезите, получава се за 7 дни

Първият и единствен европейски неинвазивен молекулярно-генетичен тест за установяване синдромите на Даун, Едуардс и Патау, лансира версия Пренатест Експрес, съобщиха от Майо Клиник. И двете версии на теста - Пренатест Стандарт и Пренатест Експрес, ще продължат да се извършват само в Германия според европейските стандарти за качество на медицинската услуга и защита на личните данни. Българската пациентка може да ползва експресна услуга и да получи резултата за 7 дни.
Цената на Пренатест Експрес ще се понижи спрямо тази на стандартния Пренатест до момента и ще бъде 2399 лв. Това ще позволи Пренатест Стандарт също да понижи своята цена с 24%, която от 1 февруари 2014 г. в България е 1899 лв., т.е. със 601 лв. по-ниска от досегашната.
Пренатест е първият в Европа и България неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за изследване на най-често срещаните генетични аномалии при плода - синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау. Той се извършва чрез вземане на майчина венозна кръв и без риск за бременната жена и бебето и дава възможно най-точния резултат много рано в хода на бременността, от 9-та гестационна седмица нататък. В допълнение към пакета от анализи, Пренатест определя и пола на детето. Досега в Европа са извършени над 6000 анализа в диагностичната лаборатория Лайфкодекс (LifeCodexx) в Констанц, Германия.
Поради ниската си честота на фалшиво-положителни резултати от едва 0,14%, Пренатест допълва изключително успешно неинвазивни методи и ограничава ненужното извършване на огромен брой амниоцентези.