Станишев казва днес ще води ли евролиста

Новините

04-02-2014, 06:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Листата ще бъде окончателно одобрена от конгреса на БСП в събота

Соцлидерът Сергей Станишев трябва да обяви днес пред червения елит дали ще поведе листата за евродепутати на БСП, научи "Труд". Списъкът първо ще бъде разгледан на заседание на Изпълнителното бюро, а след това ще бъде приет на извънреден пленум, вероятно в сряда. Листата ще бъде окончателно одобрена от конгреса на БСП в събота.

Ден преди лидерът да обяви намеренията си, предположенията на "Позитано" 20 са, че Станишев ще води листата, дори да не остане евродепутат. Той вече каза, че няма амбиции за еврокомисар. За мястото се завъртя името на бившия евроминистър и дигитален шампион на България Гергана Паси, но в БСП кандидатури не били обсъждани.
Ако Станишев води листата, след него се очаква да се наредят Илияна Йотова и Георги Пирински. Тримата имат най-много номинации от местни партийни структури.
Гласуване по интернет, но само за българите в чужбина - това е едно от предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, съобщи зам.-шефката на ПГ на партията Цецка Цачева. Вчера в 18 ч изтече срокът за промени между първо и второ четене на законопроекта.
Идеята на ГЕРБ е на заявилите желание за вот българи зад граница ЦИК да издава специален код, който ще им изпраща по пощата и така те ще могат да гласуват в сайта на ЦИК с него и с парола - ЕГН, обясни юристът и депутат Данаил Кирилов. ГЕРБ искат още задължително гласуване и ЦИК да се назначава от президента, а не от НС. ДПС ще настоява да отпадне уседналостта.
БСП, ГЕРБ и "Атака" са против, но според слухове част от левицата можело да гласува "за".
БНБ няма капацитет в кратки срокове да отпечатва бюлетини за вот с предвидените защити, както искат от БСП. Това казаха от БНБ на заседание за Изборния кодекс вчера. Очаква се работна група да даде решение на казуса до седмица.