Областният пак се меси за "Салтанат", напомни на глобените да обжалват

Иван Великов услужливо напомни на тези, които влизат с коли в парка къде да обжалват глобите, наложени от общинска полиция

Областният управител на Варна Иван Великов отново е активен по темата "Салтанат". Въпреки изявленията му, че Морската градина не е негова работа, и че повече няма да се меси в казуса с колите в парка, днес той излезе със специална декларация пред медите, в която напомни, на глобените да обажалват. 

Ето и пълният текст на декларацията от Иван Великов. 

Във връзка високата обществена значимост на проблема с движението на автомобили в местността "Салтанат" и многобройните оплаквания на граждани, свързани с налагането на санкции, съм длъжен да припомня на всички варненци и гости на града, че е налице законова възможност да обжалват пред Районен съд - Варна всички наложени им имуществени санкции по реда на Наредбата за обществения ред на Община Варна. 

"С определение от 28.01.2014 г. по адм.д. 44/2014 г. Върховният административен съд обезсилва определението на Административен съд - Варна, с което се спря предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на област Варна. С тази заповед е отменена заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна. Определението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила от датата на постановяването му - т.е. 28.01.2014 г.Към настоящият момент заповед № 4171/2013 г. на кмета на община Варна, с която се забранява движението на моторни превозни средства /МПС/ по алейната мрежа на територията на местност Салтанат е отменена, като незаконосъобразна и нецелесъобразна", 

В качеството си на областен управител, при допускане на предварителното изпълнение на заповедта за отмяна на заповед № 4171/2013 г. на кмета на Община Варна, правилно съм преценил пропорционалността на легитимната цел за опазване на обществения ред и целта за неправомерно ограничаване на конституционните права на гражданите.

От съществено значение е обстоятелството, че кадастралната карта на Варна дава основни кадастрални данни, но не може самостоятелно да определя вида и характера на териториите, трайното им предназначение и начин на трайното им ползване.

В правомощията на Окръжна прокуратура-Варна е да следи за изпълнението на съдебните решения, след сезиране от заинтересовани лица.

За пореден път декларирам, че в действията си по отмяна на кметската заповед за движение на автомобили в местността "Салтанат" съм се ръководил само и единствено от законите на държавата и конституционните права на всеки български гражданин. Доказателство за това е определението на Върховния административен съд. Всяко друго тълкувание и интерпретация за мен означава извличане на евтини политически дивиденти, граничещи с популизъм.

Аз също искам да има повече зони за отдих без автомобили. Това обаче не може да става за сметка нарушаване на правата на други граждани, които работят или живеят в тези зони, или чиито деца посещават там детска градина. Необходимо е преди да се въведе забрана за автомобили, да се осигури достъп до имотите и работните места на всички заинтересовани лица, а за желаещите да се разходят - удобни паркинги.

Припомняме, че само преди дни заради нарушаване на пропускателния режим за автомобили в Морската бе задържан варненски бизнесмен. Преди няколко седмици пък шофьори влезли в колите си в парка скочиха и заплашваха полицаи.