Българка гали слуха на Елизабет II

Варна Лайф

08-02-2014, 09:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родна композиторка с шанс за "Грами" тази вечер

"Възхвала" е обявена за национална ценност и е записана на компактдиск в "Колекцията от английски химни"

12 000 души в световноизвестната лондонска катедрала "Сейнт Пол" със затаен дъх изслушаха композицията "Възхвала" на Добринка Табакова.Композиторката я посвети на английската кралица Елизабет II и нейния златен юбилей - половин век от възкачването на престола. Всичките изпълнения в нейна чест са били избрани от жури. "Възхвала" е обявена за национална ценност и е записана на компактдиск в "Колекцията от английски химни".

Музиката е едновременно тържествена и интимна, съобразена с акустиката на храма, а сюжетът е библейски. В края на 2013-а Добринка Табакова пък бе номинирана за "Грами" за класическия си албум "Струнни пътеки"(String рaths), издаден от световноизвестната компания ЕСМ.

Пловдивчанката, която от 20 години живее в Лондон, е първото родно име, което влиза в каталога на прочутото английско издателство за съвременен джаз и класическа музика. Лейбълът ЕСМ, създаден от продуцента Манфред Айхер през 1969 г., до днес има над 1200 записа, сред които са и тези на легендите Ян Гарбарек, Чък Къриа, Пат Матини, Пол Блей.

Добринка не успя да вземе "грамофончето", но новият й компактдиск беше представен тези дни в Лондон. Челистката Кристина Блаумане казва за музиката на 33-годишната Табакова: "Притежава фантастичната способността да прекрачва границите между старото и новото". Прочутият виолист Максим Рисанов допълва, че Добринка внася нещо изключително ново в жанра.