Съветниците си вдигнаха заплатите, ще получават по 1000 лева

Нас са ни избрали с гласовете на по 2300 души. Не могат 10 недоволни да ни казват да работим без пари, коментира Пламен Георгиев от група ГЕЦ

С 32 гласа "за" и 7 "против" бе прието предложението съветниците във Варна да получават месечно възнаграждение в размер на 70% от заплатата на председателя на градския парламент. Единодушно бяха приети глобите за затягане на дисциплината в Общинския съвет. Те ще бъдат наказване с удръжки от 25% (около 250 лева) за отсъствие от сесия, с 10% с (101 лева) за всяко пропуснато заседание на комисия, с 5% (50 лева) за закъснение. 

Седемте гласа против увеличението на заплатите бяха на съветниците от БСП. По време на дискусията Аврам Тодоров обяви, че на ресорната комисия не се е стигнало до консенсус за размера на възнаграждението и какъв процент да е той от заплатата на председателя на съвета. Да получават 70% от заплатата на председателя (1020 лв. бел.ред.) предложи Тодор Мутафов.

След него думата взе Пламен Георгиев от група ГЕЦ: "За тези 70%, които бяха предложени и които аз подкрепям, гражданите на Варна ще ни мразят. А за по-малко от тази сума ще ни презират - това ще бъде прието като популизъм, при това не интелигентен, а просташки популизъм. Нормално е за всяка работа да има възнаграждение. Не искам след тази сесия на сайта на Общинския съвет да бъде нанесена важна корекция - местният парламент да бъде разделен не на политически групи, а на безсребрениците и на сребролюбците. Считам, че трудът, който полагате вие като мои колеги, е качествен труд, не, че няма какво да се желае, но знам колко усилия полагате. Ако гражданите не са го разбрали, аз не смятам, че това е мотив да откажем възнагражденията.

Нас са ни избрали с гласовете на по 2300 души. Не могат 10 недоволни да ни казват да работим без пари. Тези, които не искат да получават пари, нека веднага след като приемем да получаваме 70% от заплатата на председателя, да отидат и да я дарят. И призовавам да спрат нашите сесии да приличат на изява на художествената самодейност. Не може всеки, който когато си иска да влиза и да излиза, да питат каквото му е дошло на ума!"

Пълен репортаж от сесията четете ТУК