Камера показва ремонта на Главната

Всеки може да следи в реално време докъде са стигнали работниците около Дупката

Камера показва в реално време ремонтните работи по пешеходната зона на "Княз Борис I". Окото на "Биг брадър" е монтирано на третия етаж на ъгловата сграда на булеварда и ул. "Шипка". На този адрес всеки варненец може да контролира работниците, които в понеделник започнаха разчистване на старата настилка, положена тук преди близо 30 години.  Идеята за он-лайн наблюдението е на авторите на проекта от обединение "Одесос 2012".

До началото на туристическия сезон централната пешеходна зона, която от години е символ на разрухата, трябва да стане визитната картичка на града. Това обяви кметът на морската столица Иван Портних, който във вторник провери на място работата по обновлението на центъра.

В близките две седмици екипи на БТК и „Енерго- Про“ ще започнат подмяна на подземните комуникации. От ВиК вече са извършили ремонт на проблемната инфраструктура. На мястото на старите плочки ще бъдат полагани настилки от гранит и клинкер.

Проектът за обновление на центъра е на стойност 4,5 млн. лв. по програма "Зелена и достъпна градска среда". Нашата амбиция е до началото на лятото да бъде свършена максимално много работа в отсечката - от Дупката в посока площад "Независимост", но това зависи до голяма степен и от доставката на материалите. Това, което не бъде направено до старта на сезона, ще бъде финализирано след това, обясни Иван Портних.

Той припомни, че проектът, по който се работи, има две фази. Първата е от Катедралата до хотел "Черно море". След това се предвиждат ремонти в посока към входа на Морската градина, както и по улиците "Преслав" и "Сан Стефано" - за връзка с Римските терми. Средства за втория етап ще бъдат търсени и от еврофондовете.

Информация за проекта за естетизация на пешеходната зона на Варна "Градска тъкан: Пръстени и пътеки" може да бъде открита тук.