Иван Портних: Съветниците трябва добре да мотивират по-високите си заплати

Увеличението от 136 на 1020 лева стана без дебат, заяви в ефира на bTV кметът на Варна

Кметът на Варна най-вероятно ще върне решението на общинския съвет за новите заплати на общинарите, каза самият той в сутрешния блок на бТВ днес, след като преди няколко дни анонсира намерението си с пост в Туитър. Недостатъчна мотивация, обсъждане и обосноваване пред обществеността са основните мотиви за това действие, заяви Иван Портних пред камерата на бТВ. Ресорната комисия веднъж не успяла да се събере, поради липса на кворум, а след това пък не могла да излезе с решение, като оставила това за сесията на общинския съвет.

Заместник-председателят на общинския съвет Владимир Тонев, който също присъстваше на интервюто, контрира кмета, като заяви, че не е съгласен с липсата на аргументация и дискусии. По думите му Пламен Георгиев направил подробно експозе на мотивите за исканото увеличение, а дискусиите в самата дискусия продължижи поне час и половина. За това, че решението било оставено за сесията, Тонев каза, че не са постигнали съгласие по въпроса как точно да се изчисляват заплатите. Общинарите не се разбрали за това дали заплатата да бъде твърда или процент.

Като част от мотивите за исканото увеличение от 136 на 1020 лева, Тонев посочи, че общинарите от София, Пловдив и Бургас, също получавали подобен процент. За София това било 70% от заплатата на председателя на общинския съвет, плюс допълнителни 30% за възстановяване на разходите. В Пловдив процентите били съответно 50% за заплата, плюс допълнителни 50% за разходи, а в Бургас твърдо получавали 70% от заплатата на техния председател. Заместник-председателят се учуди, защо само във Варна това се определяло, като нещо скандално.

На това кметът отговори, че законът позволява на общинските съветници сами да определят заплатите си, но в крайна сметка те знаели срещу какви суми ще се разписват, когато са встъпвали в длъжност. Портних заяви още, че той не е срещу закона, но недостатъчната мотивация на това решение, както и липсата на обосновка пред обществеността са причини той да обмисля вето на решението. "Самият председател на комисията, натоварена да вземе решение, няколко пъти си сменя позициите", заяви Портних, като допълнителен аргумент за тезата си.