Пак продават "Пикадили", купуват го българи

Мисия Варна

27-02-2014, 12:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За купувачи са спрягани собствениците на бизнеса с пилешко месо "Градус"

Белгийската група Delhaize е подписала споразумение за продажба на веригата за бързооборотни стоки "Пикадили". Събщението за сделката бе качено в четвъртък на сайта на групата. Купувач е дружеството AP Mart, което е в процес на регистрация, съобщи "Капитал". Според източници на изданието собствениците на дружеството са българи - старозагорската група "Градус" и Петър Дудоленски.

"Градус" е собственост на братята Иван и Лука Ангелови, които освен бизнеса с пилешко месо притежават производителя на олио "Бисер олива", имат зърнопроидводство, инвестиции в частна клиника, винарна и търговски център в Бургас. Петър Дудоленски има дългогодишен опит в управлението и инвестициите в молове и други недвижими имоти.

Сделката за "Пикадили" е поредната, при която голям чужд инвеститор излиза от България и мястото му се заема от местна компания.

Според съобщението на Delhaize Group се очаква продажбата да бъде финализирана през второто тримесечие на годината, тъй като са необходими одобрения от регулаторните органи.

През миналата година общите приходи на Delhaize от операции в Югоизточна Европа са нараснали с 5.1% спрямо 2012 г. до 3.1 млрд. евро. В региона белгийската група има бизнес също в Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина. Тя придоби "Пикадили" в началото на 2011 г., като сделката мина през покупката на сръбския собственик на веригата – "Делта Макси Груп".

Към момента "Пикадили" има 54 магазина - супермаркети и обекти за ежедневно пазаруване, в осем града на страната. Бизнесът е концентриран основно в София и Варна, където беше основана веригата.