"Килърите": Доживотен затвор за Сумиста

Оправдаха го по обвинението за убийството на Борислав Георгиев

Доживотен затвор за Петър Стоянов-Сумиста постанови на днешното си заседание Варненският апелативен съд по делото "Килърите". Съдът оневини Стоянов по обвинението за организиране на убийството на бизнесмена Борислав Георгиев. Втората съдебна инстанция измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим. За убийството на  Петър Лупов, съдът му определи наказание "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип. И за убийството на Румен Рачев, Апелативният съд във Варна определи наказание на Петър Стоянов „Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип. Общото наказание на Стоянов "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип.

Подсъдимият Васил Костов също беше оправдан от втората съдебна инстанция за убийството на Борислав Георгиев. Варненският апелативен съд измени присъдата на Костов в наказателно осъдителната част във връзка с убийството на Петър Лупов, като определи наказание "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип. Идентично е и наказанието на Васил Костов за убийството на Румен Рачев. Така общият размер на наказанието, което подсъдимият Васил Костов ще търпи е "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип.

Варненският апелативен съд измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на подсъдимия Георги Вълев във връзка с убийството на търновския адвокат Петър Лупов, като определи наказание "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип. Този подсъдим получава същото наказание и за убийството на Румен Рачев, а общият размер на присъдата, която съдът му определи е "Доживотен затвор” при "специален” режим в затвор от закрит тип.

Втората съдебна инстанция отмени присъдата Шуменски окръжен съд в частта, с която подсъдимия Янко Попов е признат за виновен да е извършил действия за подпомагане убийството на Румен Рачев от неустановена дата от началото на 2009 г. до неустановена дата на месец юни 2009 г и  го оправда за този период на престъпна дейност. Апелативната инстанция измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на Янко Попов във връзка с убийството на Румен Рачев, като намали наложеното наказание „лишаване от Свобода“ от седемнадесет години на петнадесет години при първоначален "строг” режим в затвор от закрит тип. Този съд намали и наложеното на същия подсъдим наказание във връзка с участието му в престъпната група от седем години на пет години при първоначален "общ" режим в затвор от открит тип. Така общият размер на наказанието, което Попов ще търпи е петнадесет години затвор при "строг" режим .

Варненският апелативен съд отмени  присъдата на Окръжният съд в Шумен в частта, с която подсъдимия Райчо Стойнев  е признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев от неустановена дата от началото на 2009 г. до неустановена дата на месец юни 2009 г. и го оправда за този период на престъпна дейност. Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с убийството на  Румен Рачев, като намали наложеното наказание "Лишаване от свобода“ от петнадесет години на  седем години, при първоначален "строг” режим в затвор от закрит тип. Общото наказание на подсъдимия Райчо Стойнев става  седем години, при "строг” режим в затвор от закрит тип.

Варненският апелативен съд отмени присъдата в гражданско-осъдителната част, с която подсъдимите Петър Стоянов и Васил Костов са осъдени да заплатят солидарно обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието на гражданските ищци Надежда Георгиева, като майка и законен представител на малолетните деца на Борислав Георгиев.
Съдът отмени присъдата и в частта, в която подсъдимите Стоянов и Костов са осъдени да заплатят на гражданските ищци направените по делото разноски за адвокатски хонорар.

Изменена е и присъдата в частта, в която подсъдимите Костов и Стоянов са осъдени да заплатят ДТ върху уважените граждански искове от 28 533.33 лв. на 26 733.33 лв – за първия   и от 29 533,33лв   на 27 733,33лв. - за втория.
Варненският апелативен съд потвърждава присъдата на Шуменския окръжен съд в останалата й част.

Присъдата подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок от днес пред Върховен касационен съд на Република България.

 

Всичко по темата Килърите, можете да намерите тук>>>