Нов епизод на делото на "Килърите"

На 21 декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев

Поредното заседание по делото срещу "Килърите" ще бъде утре от 10 часа в съдебната зала до Затвора. Предмет на въззивния контрол е присъдата на Шуменския окръжен съд, който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия.

На 21 декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди. 

Пресслужбата на съда припомня, че процесът започна на 12 ноември миналата година. Защитата на подсъдимите направи пред съда множество искания за допълнително събиране на доказателства, в това число за призоваване на нови свидетели и допускане на нови съдебни експертизи. Всички адвокати се обединиха и около искането за отвод на прокурор Ася Петрова, която участва като наблюдаващ прокурор, командирована от Главния прокурор на Републиката. Варненският апелативен съд обаче остави без уважение искането на защитниците за отвод на прокурор Петрова.
В последното съдебно заседание по делото, на 21 ноември миналата година, Апелативният съд отхвърли исканията за събиране на гласни доказателства, направени от защитата на Петър Стоянов. Няма да бъдат допуснати до разпит бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Валентин Цоновски, Елза Георгиева, Севдалин Минчев и др. Определен като частично основателен бе иска на адвокатите на Стоянов за допълнителна комплексна счетоводна експертиза. Съдът допуска изготвянето на нова съдебно финансова експертиза, която да отговори на въпроси налични ли са документи за договор между Румен Рачев като физическо лице и като представител на други лица и ТД с подсъдимия Георги Вълев, като физическо лице и като представител на други лица и ТД. Допълнителната финансова експертиза ще установи дали има плащания между двамата. Финансовият експерт ще трябва да изготви своята експертиза до 21 януари 2014 година.