Путин се оказа номиниран за Нобелова награда за мир

Животът

05-03-2014, 14:47

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Освен морална, наградата има и парична стойност и то не малка - 1,24 милиона долара

Руският президент Владимир Путин се оказа сред номинираните за Нобелова награда за мир. Конфликтът в Украйна обаче е вероятно да му изиграе лоша шега при определянето на победителя, защото също ще е в дневния ред на комисията "Нобел".

Рекордните 278 кандидати, от които 47 организации са били предложени за наградата за 2014 година. Членовете на комисията също са добавили свои предложения.

"Част от целите на първото заседание на комисията е да се вземат предвид последните събития, както и да се предвидят какви биха били потенциалните развития в горещите политически точки ", заяви директорът на Института "Нобел" Геир Лундестад .

Със завземането на контрола над Крим, Русия предизвика най-сериозната конфронтация между Москва и Запада след края на Студената война.

Други интересни номинации са тази на папа Франциск, Едуард Сноудън (човекът, който направи скандални разкрития за правителството на САЩ) и Малала Юсуфзай. Пакистанското момиче, което скоро ще навърши 17 години, беше простреляно в главата през 2012 година от талибани, заради това, че агитирало момичетата също да ходят на училище.

Въпреки, че списъкът с номинираните се пази в тайна цели 50 години, комитетите направили предложенията имат правото да разкрият номинираните. До края на април списъкът трябва да бъде редуциран до 12 имена, а победителят ще бъде обявен в средата на октомври. Самата награда, заедноо със сумата от 1,24 милиона долара се присъжда на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел.