В Терапията за 5 години трансплантирали 14 бъбрека

В момента наблюдават общо 20 трансплантирани

14 бъбречни трансплантации са направили в клиниката по нефрология към "Св. Марина" за последните 5 години. Присажданията са направени от роднини на пациентите, решили да станат донори. Всички те се наблюдават и лекуват след извършените трансплантации от лекари-нефролози. В момента в Диспансера се проследяват 20 трансплантирани болни.

В Клиниката по нефрология се провежда лечение с всички известни лекарствени средства и доказани в световен мащаб методи: плазмафереза, карбоперфузия, хемодиализа, хемофилтрация и перитонеална диализа. Под контрол са десетки пациенти с бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност. По този начин се подобрява „качеството на живот“ при болни с бъбречна недостатъчност.

На 13-ти март за пореден път ще бъде отбелязан Световният бъбречен ден. Решението за това е взето през 2006г. от Международната асоциация по нефрология съвместно с Американската бъбречна асоциация. Само за няколко години неговата популярност нарастна изключително и днес Световният бъбречен ден се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март.

В УМБАЛ "Св. Марина" се намира единствената специализирана Клиника по нефрология в цяла Североизточна България. В нея се прилагат всички утвърдени в световната практика диагностични методи за установяване на бъбречно заболяване, респективно бъбречна недостатъчност.