Отложиха съвместното учение на ВМС на България, Румъния и САЩ

Американският военен кораб ще направи визита в пристанище Варна

В северозападната част на Черно море днес трябваше да се проведе съвместно учение на ВМС на България, Румъния и САЩ. Във връзка с лошите хидро-метеорологични условия основните и допълнителни мероприятия, свързани с визитата на ескадрен миноносец "TRUXTUN" във Варна, са отложени с 24 часа. Това съобщиха от ВМС.

От българска страна в учението ще вземе участие една фрегата, от румънска 3 кораба, а от американска - разрушителят USS "Truxtun". Учението е планирано още през миналата година и е част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави. От пресцентъра уверяват, че то няма никаква връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море.

Американският военен кораб ще направи визита в пристанище Варна от 13 до 15 март.

Командирът на "Дръзки" ще ръководи епизода по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер.

Разрушителят "Тръкстън" е въоръжен с крилати ракети "Томахоук" и ракети "Асрок" за борба с подводници. На борда му има два хеликоптера "Сий Хоук" и 300 моряци. Съвместно учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ ще бъде проведено югоизточно от град Констанца, извън румънски води - на около 500 км от полуостров Крим, където има голямо струпване на руски войски, информира bTV.

Полша също планира военно учение с американски части недалеч от границата с Украйна. Седмица по-рано пък Русия проведе рутинна бойна проверка на 150 000 свои военни.