Държавата обяви, че ще издържи на газова криза

Парите

13-03-2014, 07:33

Снимка:

Мария Съботинова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Има запаси за до 45 дни, увери операторът "Булгартрансгаз"

Държавата може да издържи до 45 дни, без да получава природен газ от Русия, която е основен източник гориво за българския пазар, в случай че кризата в Украйна доведе до прекъсване на доставките. Това увериха в парламента представители на газовия оператор "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз". От двете държавни дружества бяха категорични, че освен запасите страната разчита на малки количества газ от собствен добив, както и на аварийни доставки от съседните страни.

Газов трезор

Хранилището "Чирен" в момента разполага с 200 млн. куб.м газ, а нагнетяването му е започнало преди два дни, на 10 март, съобщи пред депутатите от енергийната комисия Евгени Попов, който е председател на управителния съвет на "Булгартрансгаз". Попов уточни, че технически преминаването на хранилището от режим на нагнетяване в режим на добив отнема до 12 часа. Дневният дебит оттам е около 3 млн. куб.м. Още толкова могат да бъдат получени аварийно по газопровод от Гърция. Собственият добив възлиза на 665 хил. куб.м. и се осъществява основно в Черноморския шелф от компанията "Мелроуз рисорсиз".

Всичко това дава възможност защитените потребители в България – т.е. домакинствата, малките и средните компании и топлофикациите, да разчитат на гориво за между 30 и 45 дни в зависимост от консумацията, показват разчетите на газовия оператор. "Има достатъчни запаси от газ, така че няма никакви основания да се притесняваме", потвърди Евгени Попов. Той обаче призна, че изчисленията се правени при 30 и при 50% спад на руските доставки, т.е. не е ясно колко време страната ще издържи при евентуално абсолютно прекъсване на преноса на газ през Украйна.

На въпрос на депутата Явор Куюмджиев (БСП) от "Булгартрансгаз" посочиха, че през май 2013 г. в "Чирен" са съхранявани 70 млн. куб.м, през октомври 2013 г. количеството е нараснало до 385 млн., а сега е около 200 млн. Куюмджиев намекна, че ГЕРБ нарочно са оставили хранилището празно, но на този упрек депутатът Делян Добрев, енергиен министър в кабинета "Борисов", отвърна, че напролет в "Чирен" се държат по-малки количества, които нарастват преди зимния сезон. Сега в "Чирен" могат да се складират до 550 млн. куб.м газ, а по план до 2017 г. Обемът на хранилището ще бъде разширен до 1 млрд. куб. метра. В края на януари "Булгартрансгаз" започна да търси партньорски компании, които да съхраняват газ срещу заплащане в "Чирен". Така след разширяването си хранилището може да придобие регионално значение.

Новите газови връзки

В енергийната комисия депутати обсъдиха и работата по изграждане на нови интерконекторни газопроводи със съседните страни. Връзката с Румъния, която се води за най-напредналия проект за газов интерконектро, все още не е готова и предстои тръбата да бъде изтеглена под Дунав на българска територия. Последното забавяне се получи, защото при сондажите под реката е достигнат варовиков слой, който пречи на нормалната работа. По време на парламентарното заседание стана ясно, че в момента изпълнителните директори на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" са на посещение в Турция за подписването на меморандум за изграждането на българско-турската газова връзка. Сключването на споразумението беше договорено няколко месеца по-рано между българския и турския енергиен министър.