Вдигат спешен протест срещу бъдещия бетон на Кара дере

Демонтрацията е довечера пред Министерски съвет

Масов протест срещу подготвяното строителство на Кара дере, вдигат довечера еколози от цялата страна. Демонстрацията ще бъуде пред Министерски съвет. Хората спешно се организираха в социалната мрежа Фейсбук, след като стана ясно, че Министерски съвет е одобрил инвестиционен проект за над 100 млн. лв. в община Бяла, Варненско.

Планът предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение. Проектът ще се изпълнява от "Мадара Юръп" АД. Междувременно от община Бяла заявиха, че инвестиционен проект за строителството на курорта при тях не е постъпило

Кара дере бе нарочено за застрояване още по времето на тройната коалиция с проект, чийто архитект бе  братът на Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев. Тогава проектът бе за над 1 млрд. евро, но не се осъществи заради икономическата криза. Проектът сега е преработен, но зад него отново стои името на арх. Георгий Станишев. На този етап обхваща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ.

Кара дере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и затова е предпочитана от много туристи. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде - с храсти. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.