Звездният тенор Камен Чанев пее Туриду и Канио на варненска сцена

21 март: "Палячи" и "Селска чест" в една вечер в рамките на Великденски музикален фестивал

Истински празник за меломаните ще бъде 21 март, когато на сцената на Държавна опера-Варна ще излезе един от най-успешните български тенори за всички времена Камен Чанев.

Той ще се представи в ролите на Туриду от "Селска чест" на Пиетро Маскани и на Канио от "Палячи" на Руджиеро Леонкавало в рамките на Великденския музикален фестивал.
Както е известно, двете опери са сравнително кратки и обикновено се изпълняват в една вечер.

Премиерата на двете творби, в режисьорския прочит на Нина Найденова, се състоя във Варна през 2009 г., а през 2010 г. с тази постановка Държавна опера Варна откри Салона на изкуствата в НДК София.

За предстоящия на 21 март спектакъл на "Селска чест" и "Палячи" на диригентския пулт ще застане Борислав Иванов.

В "Селска чест" звездният тенор Камен Чанев ще представи своя великолепен Туриду. За ролята на Сантуца е поканена Олга Динова, Алфио ще бъде Венцеслав Анастасов.

За първи път в ролята на Лучия ще чуем Бойка Василева, а Лола ще пресъздаде Вяра Железова.

В "Палячи" в централната тенорова роля на Канио ще аплодираме отново Камен Чанев, а в ролята на Тонио – отново Венцеслав Анастасов. В образа на Неда за първи път на варненска сцена ще се представи сопраното Таня Иванова.

Ще чуем още Свилен Николов (Силвио) и Борис Луков (Арлекин).

Камен Чанев е завършил НМА "Панчо Владигеров" в София, след което специализира оперно пеене в Рим. Лауреат е на конкурса "Юси Бьорлинг" в Швеция. След успешния си дебют през 2007 г. на сцената на Виенската Щатсопер в ролята на Де Грийо от операта на Пучини "Манон Леско", Камен Чанев е чест гост на най-големите оперни театри в света - Римската опера, Дойче и Щатсопер Берлин, оперните театри в Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Вашингтон, Токио, Сеул, Монреал, Болшой театър в Москва и др.

Работи със световните диригенти Л. Мазел, Р. Мути, Луйзоти, Кариняни, П. Щайнберг, Калегари, Юровски, Рендзети, Филип Оген, М. Дзанети и др. В репертора на Камен Чанев присъстват централните тенорови партии от оперите "Аида", "Трубадур", "Бал с маски", "Дон Карлос", "Атила", "Манон Леско", "Турандот", "Кармен", "Палячи", "Селска чест" и др.

Таня Иванова е завършила Музикалното училище "Любомир Пипков" и НМА "Панчо Владигеров" в София. Дебютът й е на сцената на Старозагорската опера в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на Хачо Бояджиев.

В последните две години сменя своя репертоар от мецосопранов в сопранов и в момента изпълнява роли като Мими от "Бохеми" на Пучини, Леонора от "Трубадур" на Верди, "Манон Леско" от едноимената опера на Пучини и др.

През сезон 2012-2013 с диригента Иван Ангелов прави записи на арии от Пучини, Верди и Дворжак в БНР, дебютира в ролята на Одабела от операта "Атила" на Верди на сцената на Античен театър Пловдив, с диригент Лучано ди Мартино.

През новия сезон изпълнява ролята на Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини на сцените на оперните театри в Пловдив и Стара Загора.