Гурбетчиите на отчет

Новините

27-03-2014, 06:53

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Подписваш декларация, щом заминаваш за повече от 1 г.

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година. Това предложиха от Националния статистически институт (НСИ) вчера. Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа в чужбина, не са длъжни да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница. "Информацията за броя на постоянно живеещите у нас .

Ново преброяване на населението на България предложи Националният статистически институт вчера. Така ще се получи по-точна картина за постоянно живеещите в страната, домакинствата, сградите и жилищата, смятат експертите. Във вторник НСИ представи критичен доклад, в който постави под съмнение резултатите от националното преброяване през февруари 2011 г. То струваше 28 млн. лева. "Сега може да се проведе с много по-малък ресурс и по-бързо", увери шефът на дирекция "Демографска и социална статистика" Иван Балев. Микропреброяването можело да стане без попълване на анкетни карти. Посещенията по домовете ще са по списъците на НСИ за отделните преброителни участъци. "Дали това ще стане с наши служители с пари или без пари са неща, които управляващите трябва решат, ако са съгласни, че е необходимо да се направи", посочи Балев. Преброителите щели да звънят по домовете и да питат колко домакинства и лица има в съответното жилище, като не се взимат предвид живеещите в чужбина или на друго място. 
Експертите на НСИ смятат, че преброяването не е хванало реално колко българи са напуснали страната и са се установили в чужбина за повече от година. Официалните данни от февруари 2011 г. са за 306 000 души, но броят е доста по-голям, за което ни предупреждава и Евростат. Точният отговор на въпроса колко са емигрирали в страните от ЕС, ще получим, когато Евростат събере и обработи информацията от преброяванията в останалите страни членки. Вчера стана ясно също, че работна група с експерти от НСИ, ГРАО и МВР от миналата година работи по законови промени, които да въведат ред в статистиката на емигриралите българи. Тя не е точна поради законодателни пропуски, твърдят от НСИ. Българите, които напускат страната ни, за да се установят в чужбина, сега не са длъжни го обявяват пред властите. Една от идеите е те да попълват декларация, ако емигрират или отиват на гурбет за повече от година. "Ние получаваме данни за ражданията и умиранията в страната. Проблемът е с тези лица, които напускат страната", обясниха от НСИ.
Поне 200 000 души по-малко е населението на България в сравнение с данните от преброяването през 2011 г., смятат от института. Можело дори да се окаже, че сме на ръба на 7 млн. души. "За 167 000 лица е установено, че съществуват в регистрите на НОИ или НАП с ЕГН, месторабота и настоящ адрес, но не са преброени", обясни Балев. Т.е. е пропуснато населението на цял един голям град. Проверката на данните показва, че е сгрешен и броят на домакинствата и жилищата в страната, както и не е получена надеждна информация за етносите и вероизповеданията. "Грешката е както в недобросъвестните действия на преброителите, така в самата методология", смята Балев. Той припомни как медийната кампания набиваше тезата, че ако се преброим по интернет, няма да бъдем посетени от преброител. По-късно в последните дни на електронното броене се оказа, че служители на НСИ все пак ще отидав в домовете, за да попълнят раздела с информация за сградите. Много от тях обаче са си спестили това и така са изчезнали близо 140 хиляди сгради. 
Вина за всички неуредици сегашните автори на критичния доклад хвърлят върху бившия шеф на НСИ Марияна Коцева и екипа, който тя избрала да ръководи преброяването от хора.
Коцева уволни 4-ма водещи специалисти с голям опит в предишни преброявания, а на тяхно място постави хора почти без опит, посочиха от НСИ. Самият Балев е един от уволнените, който през есента на 2013 г. е възстановен с решение на Върховния административен съд. Върнати на работа са още двама експерти.
"Няма как да променим данните от 17-ото поред преброяване на страната през 2011 г., но може да направим опит да предоставим по-реална информация", каза още той. И припомни, че България трябва да спазва ангажимент към Еврокомисията да дава вярна информация за броя на населението, което е свързано с взимането на важни решения в ЕС.