Пот, глад и смях за 100 години живот

Новините

29-03-2014, 07:55

Снимка:

Стандарт

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

По последния данни на територията на България живеят приблизително 630 души, отпразнували стотния си рожден ден

Да духнеш свещичките "100" на тортата звучи като илюзия, нали? Като че ли започнахме да приемаме за нормално да си отидем от този свят между 60 и 70 г. - заради болести, стрес и нелек живот. Хубаво е, че все още има българи, които да ни покажат, че животът може да бъде и друг - два пъти по дълъг. Българи, родени и живели по времето, когато електрическата крушка е била лукс, а смартфоните и таблетите са били все още на космически години разстояние.

По последния данни на територията на България живеят приблизително 630 души, отпразнували стотния си рожден ден. "Стандарт" опита да разгадае тайната на дълголетието, срещайки са се с 10 от нашенците в "Клуб 100+". Отговорът на въпроса "Как да живеем поне век?" звучи леко банално, но много логично - работа, движение, хубава храна и живот, споделен само с добри и стойностни хора. Колкото и да се оплакваме от тежките си работни дни в наше време, голяма част от българите столетници вярват, че именно дългогодишният къртовски труд от тъмно до тъмно на нивата им е помогнал да достигнат до тази преклонна възраст. "От работа гърбав се не става", казва 104-годишната баба Матена от с. Ламбух, Ивайловград.

Мантрите колко е важно да не пушим и да се храним здравословно може и да са клише, но са истина, показа "разследването" на "Стандарт". Българите в "Клуб 100+" са категорични - яж, за да живееш, а не обратното. "Закуската хапни сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага" - това е девизът на Тома Чолаков, който благодарение на това, че никога не е бил лаком, е доживял своя 101-ви рожден ден.

За да имаш дълъг и щастлив живот, оказва се, е важно да си намериш добра среда. "Винаги съм бил не просто с хора, а човеци - истински, хубави споделя бай Асен на 103 г. от София. Той казва, че най-хубавият живот е този, който е споделен само от верни близки и приятели.

И накрая, но не на последно място - генът също играе своята важна роля. Трябва да ти е заложено, както се казва. В село Оборище, на 10 км от Панагюрище, живеят 2 сестри - едната е на 105 г., а другата - на 102. Третата им сестра, която била близначка на по-възрастната, починала 1 месец преди да навърши 100. Техните родители също били дълголетници - баща им издъхнал на 99 г., майка им - на 96. Рецептата и на тяхното семейство е - много движение, храна, богата на фибри, и минимум стрес. Е, и лъжичка мед дневно, която да държи болестите далеч.